Zajednička izjava Nermina Nikšića i Željka Komšića, predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte

Ispred Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte pozivamo međunarodne medijatore pregovora o reformi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da ne podržavaju i ne forsiraju rješenja koja će produbiti društvene podjele.

Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju savremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama članicama EU. Ništa više, ali i ništa manje od toga. Zato smatramo krajnje nečasnim nametanje rješenja koja nisu prihvatljiva u državama iz kojih dolaze međunarodni posrednici.

Rješenja koja se nude predstavljaju dodatno kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Prijedlog kojim se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine definišu kao predstavnici pojedinih naroda, neovisno o dodatnoj formulaciji, korak su unazad u odnosu i na trenutno stanje.

Napominjemo da trenutno svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju obavezu da predstavljaju sve građane države, a definisani su kao predstavnici izbornih jedinica iz kojih dolaze. Faktičkim uvođenjem naroda kao izbornih jedinica forsira se etnička podjela države i plemenski ustroj.

Svako rješenje kojim se uvodi različit način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u dva entiteta predstavlja korak ka potvrđivanju autonomnog, separatističkog statusa entiteta Republika Srpska. To je očit korak unazad u odnosu na sadašnji model gdje se na jedinstven način biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u obje izborne jedinice.

Uz to, svođenje procesa na razgovore između političkih subjekata se sjedištem u Federaciji BiH, umjesto prioritetnog sankcionisanja smatramo afirmacijom suštinske autonomije RS-a i Milorada Dodika.

Uvođenje izbornog principa po kojem glas građana vrijedi više ili manje ovisno o njegovom etničkom identitetu ili mjestu prebivališta je također drastična diskriminacija i kršenje principa jednakosti svih građana neovisno o njihovom identitetu ili prebivalištu.

Ističemo još jednom da je presudama Evropskog suda za ljudskog prava istaknuto da se od kandidata u izbornom procesu ne može zahtijevati da se izjašnjava kao pripadnik bilo koje određene grupe, niti je prihvatljiva neutemeljena razlika u vrijednosti glasa.

Tražimo od svih međunarodnih posrednika da insistiraju da eventualna rješenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ne mogu uključivati diskriminatorne odredbe. U njih se ubraja obaveza etničkog izjašnjavanja i razlika u vrijednosti glasa.

Bosni i Hercegovini treba evropski, demokratski izborni model i u tom smislu za nas u SDP-u i DF-u prihvatljiv je apsolutno svaki model iz bilo koje od država članica EU. Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, cjelovitu, savremenu demokratiju, taj cilj možemo ostvariti jedino uvođenjem rješenja koja jačaju takav ustroj, a ne dubljom etnizacijom i diskriminacijom kroz izborni proces.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.