Zahvaljujući Zukanu Helezu, obavezujuće usvajanje zakona za kandidatski status BiH

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojena je inicijativa zastupnika SDP BiH Zukana Heleza da do juna ove godine u parlamentarnoj proceduri budu svi značajniji zakoni iz 14 prioriteta Evropske unije, kako bi BIH dobila kandidatski status.
Iako je inicijativa od strane opozicionog zastupnika, podržala je i većina zastupnika iz vladajuće većine.
Zahvaljujući ovoj inicijativi, zakoni koji su prioritet za kandidatski status su Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o sukobu interesa, Izborni zakon, te Zakon o javnim nabavkama.
“Ovaj set zakona je i visokog antikoruptivnog karaktera, što nam u ovom momentu najviše nedostaje, obzirom da smo po kriminalu i korupciji medu “vodećim” zemljama svijeta”, naveo je Helez.
Usvajanje ove inicijative je primjer kako kvalitetni prjedlozi iz reda opozicije upornim radom mogu dobiti podršku vladajućih, koji su rad Parlamentarne skupštine doveli skoro do potpunog zastoja.

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu