KO SDP SBK

Zahvaljujući novim ljudima namjenska industrija postaje razvojna šansa za cijelu Bosnu i Hercegovinu!

U ovim kriznim vremenima, kako po državu Bosni i Hercegovinu, tako i po same građane koji iz dana u dan sve teže preživljavaju, svaka pozitivna vijest je više nego potrebna da vrati nadu građanima da vrijedi ostati u Bosni i Hercegovini. I upravo takva jedna vijest dolazi nam ovih dana iz Novog Travnika.

Namjenska industrija je nekada bila nosilac razvoja Bosne i Hercegovine i stvarala je desetine hiljada dobro plaćenih i perspektivnih radnih mjesta, ali je nebrigom, maćehinskim odnosom i sistemskom zloupotrebom resursa, dovedena na veoma niske grane, a radnici u nezavidan položaj. Međutim, promjena vlasti na nivou Federacije BiH, i dolazak Nermina Nikšića na čelo Vlade, pokrenuli su niz novih, pozitivnih promjena u cijeloj namjenskoj industriji u Federaciji BiH. Mnoge firme su sklopile nove značajne ugovore, počelo se sa ulaganjem u razvoj potpuno novih proizvoda, „Zrak“ d.d. Sarajevo je spašen od stečaja, a „Binas“ d.d. Bugojno je izišao iz krize i krenuo u proširenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, iako je do samo prije 2 godine ovo preduzeće napuštao po jedan radnik u prosjeku dnevno, zbog neisplaćenih plata i doprinosa. Da bi osigurali egzistenciju svojim porodicama, radnici su bili primorani napustiti „Binas“ i otići van države, a danas je ovo itekako poželjan poslodavac.

Slična, ako ne i gora situacija, bila je u „Bratstvu“ d.d. Novi Travnik, gdje su radnicima kasnile tri plate, regres, te zaostaci na plate, zbog čega je bilo veliko nezadovoljstvo radnika i često su organizovani štrajkovi. Promjena upravljačke strukture i dolazak novog direktora, Besima Belegića, iz korijena je promijenio ne samo poslovnu politiku firme, nego i odnos prema radnicima. Ne samo da su sklopljeni novi poslovi nego su i plate postale redovne, a ovih dana je svim radnicima jednokratno isplaćen iznos od po 1.000,00 KM. Da to nije sve, do kraja maja, direktor Besim Belegić najavio je isplatu još po 1.520,00 KM do kraja maja, a u junu i regres za sve radnike. Kako je obećao prije nekoliko mjeseci, kada je imenovan, to je i ispunio. I znamo da neće na ovome stati.

Mi u SDP BiH vjerujemo da su radnici osnova razvoja svakog društva i da budućnost Bosne i Hercegovine, u prvom redu, zavisi od opstanka i ostanka radnika u Bosni i Hercegovini. Zato ćemo se svim silama truditi podržavati i razvijati perspektivne industrije, u kojima možemo biti konkurentni na svjetskom tržištu. Ovaj primjer iz Novog Travnika je pokazao da se to zaista i može, ako se šansa pruži pravim ljudima – mladim i sposobnim, punim znanja i želje da učine nešto bolje i više za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. Ovakvi pozitivni primjeri nam itekako trebaju. I zato – idemo dalje!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.