Premijer FBiH Nermin Nikšić

Zahvalio bih se članovima Vlade na hrabrim odlukama, iskoracima za unapređenje ekonomske, političke i ukupne klime u FBiH

U Sarajevu je održana konferencija za medije povodom prve godine mandata Vlade FBiH.

Prvi se obratio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić (SDP).

– Za tri dana se navršava godina od formiranja Vlade FBiH. Ovo je prilika da se sjetimo tog vremena, vremena ozbiljne krize, blokada, kako na domaćem planu, tako i na evropskom putu. Koristim priliku da se zahvalim ministrima i ministricama, predsjednici i potpredsjednicima FBiH, rukovodstvu oba doma Parlamenta, zastupnicima i zastupnicama na dosadašnjem radu, sinergiji. Zahvalio bih se članovima Vlade na hrabrim odlukama, iskoracima za unapređenje ekonomske, političke i ukupne klime u FBiH, ali i u cijeloj državi. To što smo uspjeli napraviti takvu atmosferu međusobnog povjerenja, jedinstva i jako korektnih odnosa kod donošenja odluka, smatram našim najvećim uspjehom – rekao je Nikšić.

SDP ima premijera i 16 ministara

Dodao je da je Vlada FBiH nakon četiri godine blokade FBiH i nepotpune Vlade.

– Krenuli smo u rad otvoreno, iskreno, gdje je više političkih subjekata pokušali obnoviti porušene mostove povjerenja, da izgradimo nove, da rušimo tabue o nemogućnosti saradnje i razumijevanja. Zato već duže vrijeme ističem da u ovoj Vladi SDP ima premijera i 16 ministara, siguran sam i vjerujem u to duboko da i drugi to mogu reći za svoje političke subjekte, jer radimo kao tim, sve otvorene probleme tako rješavamo. Naravno, različiti politički subjekti imaju različite stavove, percepcije i jedna stvar oko koje nema kompromisa, je da svi moramo činiti kompromise kako bi išli naprijed. Nijedan kompromis ne smije biti na štetu bilo kojeg građanina – naglasio je Nikšić.

Osvrnuo se i na uspjehe Vlade FBiH.

– Mnogima to medijski nije toliko interesantno, ali smatram da je bitno da to bude u korist naših građana. U konačnici predsjednica EK Fon der Lajen objavila je da je BiH napravila veće iskorake nego što je to bio slučaj u ranijih 10 godina. Ne pada mi na pamet da krademo nečije zasluge, pogotovo ne od kolega na državnom nivou, ali FBiH je sigurno bila najveći oslonac i pokretač reformskih procesa koji su se odrazili i na državnom nivou i koji su omogućili otvaranje pregovora sa EU. Kada je riječ o zakonima i odlukama ne treba ih sve posebno pobrojati. Ipak, treba izdvojiti da smo usvojili set energetskih zakona koji je godinama “čamio” u ladici. Tako smo stvorili snažan zamah za razvoj sektora zelenih tehnologija i omogućuvanju građana tih procesa. Doveli smo i najveću postratnu energetsko-rudnu investiciju od 450 miliona dolara, kojom se omogućava život za neke od zapostavljenih krajeva i otvara stotine radnih mjesta – kazao je.

Dostojanstvo rudara

Istakao je i da se kolektivnim ugovorom osiguralo dostojanstvo rudara i adekvatna primanja za njih i njihove porodice.

– Usvojili smo Zakon o civilnim žrtvama rata, na šta smo posebno ponosni sa moralnog i političkog aspekta. Prva smo Vlada, a onda i Parlament koja je djecu koja su kao čin jednog nasilja i zla osigurala prava koja oni zaslužuju. Po prvi put majke povratnice su dobili porodiljske naknade i studenti povratnici jednokratne pomoći. Osigurali smo podršku u budžetu za sve porodilje i desetke miliona smo izdvojili za natalitetne i populacijske politike. Fond solidarnosti više nije mrtvo slovo na papiru nego potvrda zbrinjavanja svih naših ljudi, a naročito najugroženih. Za BiH građane u inostranstvu su prvi put raspisani javni pozivi da se osigura podrška za njihovo investiranje u BiH. Za naše poljoprivrednike smo osigurali najveći budžet Ministarstva ikada, a što se tiče radnika i poduzetnika tačno je da nismo usvojili zakon o minimalnoj plaći, ali smo omogućili neoprezivu naknadu od 2.500 KM, što je tamo gdje se to poštivalo značilo veća primanja za radnike, a poslodavcima manje doprinose nego što će to imati sa minimalnom plaćom od 1.000 KM.

U kontekstu sigurnosne situacije, rekao je:

– Kad ste spomenuli sigurnosnu situaciju, moj subjektivni osjećaj je kao da ljudi priželjkuju da ovdje bude neko žarište da se hvatamo za rat. Svima treba biti jasno, rata kakav je bio nikad više neće biti. Uvjeren sam da od toga nema ništa, da neće biti sukoba.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.