Inicijativa Denisa Bećirovića

Zahtjev za posebnom sjednicom Parlamenta BiH o problemima Javnog servisa

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Denis Bećirović uputio je inicijativu predsjedavajućoj Borjani Krišto i članovima Kolegija Predstavničkog doma, u kome traži održavanje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine povodom nerješavanja problema finansiranja Javnog radiotelevizijskog servisa BiH.

„Kao poslanik u Predstavničkom domu pozivam vas da u roku od deset dana, u skladu sa odgovarajućim odredbama Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, sazovete sjednicu Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatralo pitanje finansijskih problema u radu Javnog radiotelevizijskog servisa BiH. Materijale za ovu sjednicu kao i prijedloge za rješavanje krizne situacije unutar Javnog radiotelevizijskog servisa BiH treba pripremiti Vijeće ministara BiH u saradnji sa nadležnim organima i institucijama.

Podsjećam vas, cijenjeni članovi Kolegija, da ignoriranje i nerješavanje nagomilanih problema Javnog radiotelevizijskog sistema u BiH, kojeg čine državni emiter (BHRT) i dva entitetska emitera (RTRS i RTVFBiH), ozbiljno dovodi u pitanje i opstanak Javnog radiotelevizijskog servisa BiH. Rješenje finansiranja Javnog radiotelevizijskog servisa BiH jedan je od ključnih i obavezujućih zadataka ukoliko BiH želi pristupiti Evropskoj uniji i zato nadležni organi u našoj zemlji ne smiju dozvoliti da BiH postane jedina zemlja u Evropi koja nema svoj javni radiotelevizijski servis. U agendi EU za približavanje BiH toj porodici vrlo važna stavka je formiranje nezavisnog, profesionalnog i samoodrživog javnog servisa. To je, na kraju, jedan od uslova za približavanje EU. Javni radiotelevizijski servis BiH treba ovoj zemlji, jer bez stabilnog javnog servisa nema ni stabilne države.

Smatram da na sjednici Predstavničkog doma trebamo jasno ukazati da je nedopustivo daljnje ugrožavanje Javnog radiotelevizijskog servisa BiH koji mora biti samoodrživ, nezavisan, objektivan i profesionalan. Također, nužno je istaći i čvrsto opredjeljenje da se u BiH poštuju evropski standardi i prakse koja se tiču rada Javnog radiotelevizijskog  servisa u našoj državi.

Na kraju, iskreno se nadam da ćete prihvatiti ovaj prijedlog i aktivno uključiti i najviši zakonodavni organ u BiH u rješavanje ove problematike“, navodi se u inicijativi Bećirovića.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.