Zukan Helez

Zadovoljan sam presudom Ustavnog suda FBiH

Dodao je da je veoma bitno da Zakon tretira obične borce koji imaju minimum 20 godina radnog staža, koji su ušli u pozne godine, a koje niko neće na tržištu rada

Slika

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je za Agenciju ONASA da je zadovoljan jučerašnjom presudom Ustavnog suda Federacije BiH, čak i u dijelu koji se odnosi na član 15. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja domovinskog rata, a za koji je Sud utvrdio da nije u skladu sa Ustavom.  

Ustavni sud BiH donio je presudu kojom je utvrđeno da su članovi od 1. do 7, zatim 11., 12., te 16., 23. i 27. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja domovinskog rata u skladu sa Ustavom, te da član 15. stavak 1. Zakona nije u skladu sa Ustavom.
Helez je naveo da se prilikom izrade Zakona vodilo računa da on bude u skladu sa Ustavom.

"Mi smatramo da je daleko humanije da Zakon tretira veliki broj demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida koji su pred penzije, odnosno koji imaju dovoljno godina staža (minimum 20 godina), kako bi sa 57 godina starosti mogu ići u penziju. Također, obuhvaćeni su ratni vojni invalidi od 60 do 100 posto. To je puno humanije nego da određena skupina ljudi ima enormno visoke penzije, a pitanje je koliko je njih zaslužilo penzije", rekao je Helez.

Dodao je da je veoma bitno da Zakon tretira obične borce koji imaju minimum 20 godina radnog staža, koji su ušli u pozne godine, a koje niko neće na tržištu rada.

Kada je riječ o članu 15. Zakona, rekao je da će i taj član biti izmijenjen na način da "niko ne ostane uskraćen".
Članom 15. propisano je da se dokazivanje ostvarenih prava vrši isključivo na temelju pisanih dokaza i sredstava izdatih od mjerodavnih ustanova.

 "Ovim je ljudima omogućeno da se s dva svjedoka mogu uvesti u penziju, što smo priželjkivali, jer ima onih koji nisu mogli prikupiti dokumentaciju zbog ratnih dejstava", rekao je Helez.
Zahtjev za ocjenu ustavnosti nekoliko članova Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja domovinskog rata podnijelo je 27 delegata Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednik FBiH Živko Budimir.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.