Stefan Jović: Dodik cijeli entitet poistovjećuje sa ratnim zločincem

Studentski dom ne smije nositi ime po ratnom zločincu

Povodom jučerašnjeg sramnog imenovanja studentskog doma na Palama od strane rukovodstva Republike Srpske, Stefan Jović, potpredsjednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije BiH, smatra da je imenovanje studentskog doma po čovjeku optuženom za ratne zločine nedopustivo i da predstavlja, još jedan u nizu činova prekrajanja istorijskih činjenica u BiH.  

“Kao mladim ljudima, stalo nam je do bolje i svjetlije budućnosti u kojoj nacionalizam i podjela ove države i njenih naroda nema mjesta u našem društvu. Prvi korak ka svetlijoj budućnosti je suočavanje sa prošlošću, a to podrazumijeva da se svi odgovorni za ratne zločine trebaju kazniti i da se pravda, napokon, zadovolji. Ne smijemo dozvoliti da budemo društvo gdje će studentski domovi nositi ime po ratnom zločincu.

Međutim, juče smo bili svjedoci prekrajanja novije istorije naše zemlje, kada je na Palama studentski dom nazvan po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Na stranu to što je predsjednik RS Milorad Dodik otvorio već otvoreni studentski dom, nego na ovaj način pokušava dobiti medijski prostor i tako učvrstiti povjerenje kod glasačkog tijela koje prihvata ovakvo prekrajanje istorije. Njegova namjera je da se svom glasačkom tijelu predstavi kao osoba koja je jača od Haškog tribunala i od same države Bosne i Hercegovine.

Veoma je zabrinjavajuća činjenica da se ovako utiče i na studente koji predstavljaju ogledalo društva. Manjak reakcija, čak i ogromno odobravanje ovakvog postupka, od strane studenata širom RS predstavlja zabrinjavajuću činjenicu. Svjedoci smo da je nacionalistička propaganda uzela svoj danak na najbitnijem sloju našeg društva – studente. Vjerujem da će studenti, uprkos kontroli studentskih medija od strane vladajuće strukture, uvidjeti da su postupci Milorada Dodika za svaku osudu. Dodik je na ovaj način osudio čitavu RS na epitet “genocidna tvorevina” i poistovjetio je sa ratnim zločincem.

Vjerujem da svi oni koji podržavaju ovakvo prekrajanje istorije predstavljaju manjinu i da je većina na pravoj strani istorije. Ta većina je odavno bila ušutkivana od strane vladajuće strukture. Probudimo se, recimo sebi da želimo ljepšu budućnost i bolje društvo za našu omladinu i nas. Sve postupke koji su i u najmanju ruku slični postupku Milorada Dodika treba osuđivati na svakom koraku i kao takvog ga društveno ne prihvatiti.

Moji preci su se borili za jedinstvenu BiH zasnovanu na vrijednostima ZAVNOBiH-a i zato ne pristajem na prekrajanje istorije! Pristajem jedino na BiH u kojoj je pravda zadovoljena i u kojoj se svi njeni narodi kroz suživot rade na svojoj ljepšoj, jedinstvenoj i zajedničkoj budućnosti.

Počnimo nazivati stvari pravim imenom. Na današnjoj teritoriji RS se dogodio genocid, promijenjena je etnička struktura na određenom prostoru u velikoj mjeri za kratko vrijeme i odgovorna lica se trebaju izvesti pred lice pravde. Verujem da će Haški tribunal donijeti presudu u kojoj će biti zadovoljena pravda.

Svjedoci smo da se u Republici Srpskoj nacionalizam i prekrojena istorija koja favorizuje jedan narod, na štetu ostalih, odvano plasira, što je dovelo do toga da je takva prekrojena istorija postala prihvatljiva istina”, navodi u svojoj izjavi Jović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.