Forum mladih SDP BiH Sarajevo reagovao na zabranu pripravničkog staža na UKCS

Zabrinjava kratkovidnost vladajuće porodice

Zbog zabrane obavljanja pripravničkog staža, velikom broju mladih onemogućeno je polaganje stručnog ispita i u konačnici dobivanje licence za rad u medicinskoj struci. Forum mladih SDP BiH Sarajevo, smatra da je ovakva odluka u kojoj je čak i volontiranje zabranjeno, degradirajuća za sve mlade. Zbog čega bi mladi provodili četiri godine u klupama srednjih medicinskih škola, da bi im na kraju neko saopštio da ne mogu raditi ono za šta su se školovali? Drugim riječima, perspektiva svih medicinskih tehničara i tehničarki u Kantonu Sarajevo, za rad u struci je ugrožena. Ovim putem pozivamo gđu. Sebiju Izetbegović direktoricu UKCS, da javnosti obrazloži razloge za donošenje ove odluke.

Degradacija srednjeg i visokog obrazovanja u BiH, dovodi do toga da će značajan broj mladih biti uskraćen za mogućnost sticanja kvalitetnog obrazovanja u BiH. Vizija budućnosti vladajućeg režima, bez perspektivnog i obrazovanog kadra daleko je od “Evropske budućnosti“. Stoga se s pravom pitamo zašto se školujemo? Da li samo zato da bismo služili povlaštenim i njihovim naraštajima, da bismo preživljavali tek toliko da možemo plaćati poreze od kojih će povlaštene etno-nacionalne elite živjeti i školovati svoju djecu van granica ove zemlje?

Vladajuće porodice nikada na vlastitim primjerima nisu iskusile plodove svoje politike, jer njihova pokoljenja imaju veze i  mogućnost da se obrazuju u veoma kvalitetnim ustanovama, često sa visokim školarinama. Njihova drskost ide tako daleko da upravo te „veze“ ističu kao legitimnu prednost njih nad nama. Nažalost, ne možemo ni očekivati da se samozvani predstavnici studenata i mladih oglase i usprotive stranačkom mišljenju, jer su i oni tu postavljeni preko veze, samo da bi stranka imala još jednu ruku u Rektoratu kada se razgovara o budućnosti obrazovanja i mladih.

Forum mladih SDP BiH Sarajevo, najoštrije osuđuje zabranu u UKCS-a za obavljanje pripravničkog staža i volontiranje. Iz UKCS se još nisu izjasnili zašto poduzimaju ovakve korake, ali u kuloarima možemo načuti kako se radi o zabrani usmjerenoj na sprječavanje odlaska obrazovanog medicinskog kadra na rad u Njemačku. Zabrinjava nas ovakav stav i kratkovidost vladajuće porodice koja bi morala znati da se odljev mozgova ne sprječava podizanjem zabrana i ograda, nego stvaranjem dobrih uslova ovdje, u njihovoj domovini.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.