Forum mladih SDP BiH Sarajevo reagovao na zabranu pripravničkog staža na UKCS

Zabrinjava kratkovidnost vladajuće porodice

Zbog zabrane obavljanja pripravničkog staža, velikom broju mladih onemogućeno je polaganje stručnog ispita i u konačnici dobivanje licence za rad u medicinskoj struci. Forum mladih SDP BiH Sarajevo, smatra da je ovakva odluka u kojoj je čak i volontiranje zabranjeno, degradirajuća za sve mlade. Zbog čega bi mladi provodili četiri godine u klupama srednjih medicinskih škola, da bi im na kraju neko saopštio da ne mogu raditi ono za šta su se školovali? Drugim riječima, perspektiva svih medicinskih tehničara i tehničarki u Kantonu Sarajevo, za rad u struci je ugrožena. Ovim putem pozivamo gđu. Sebiju Izetbegović direktoricu UKCS, da javnosti obrazloži razloge za donošenje ove odluke.

Degradacija srednjeg i visokog obrazovanja u BiH, dovodi do toga da će značajan broj mladih biti uskraćen za mogućnost sticanja kvalitetnog obrazovanja u BiH. Vizija budućnosti vladajućeg režima, bez perspektivnog i obrazovanog kadra daleko je od “Evropske budućnosti“. Stoga se s pravom pitamo zašto se školujemo? Da li samo zato da bismo služili povlaštenim i njihovim naraštajima, da bismo preživljavali tek toliko da možemo plaćati poreze od kojih će povlaštene etno-nacionalne elite živjeti i školovati svoju djecu van granica ove zemlje?

Vladajuće porodice nikada na vlastitim primjerima nisu iskusile plodove svoje politike, jer njihova pokoljenja imaju veze i  mogućnost da se obrazuju u veoma kvalitetnim ustanovama, često sa visokim školarinama. Njihova drskost ide tako daleko da upravo te „veze“ ističu kao legitimnu prednost njih nad nama. Nažalost, ne možemo ni očekivati da se samozvani predstavnici studenata i mladih oglase i usprotive stranačkom mišljenju, jer su i oni tu postavljeni preko veze, samo da bi stranka imala još jednu ruku u Rektoratu kada se razgovara o budućnosti obrazovanja i mladih.

Forum mladih SDP BiH Sarajevo, najoštrije osuđuje zabranu u UKCS-a za obavljanje pripravničkog staža i volontiranje. Iz UKCS se još nisu izjasnili zašto poduzimaju ovakve korake, ali u kuloarima možemo načuti kako se radi o zabrani usmjerenoj na sprječavanje odlaska obrazovanog medicinskog kadra na rad u Njemačku. Zabrinjava nas ovakav stav i kratkovidost vladajuće porodice koja bi morala znati da se odljev mozgova ne sprječava podizanjem zabrana i ograda, nego stvaranjem dobrih uslova ovdje, u njihovoj domovini.