Aner Žuljević za portal Klix

Zabrana pušenja se ne može implementirati, rješenje je u amandmanima

Zakon o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda u Federaciji BiH danas je na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije, a o onome šta bi on podrazumijevao i koliku bi kome štetu donio raspravlja se već godinama.

Naši sagovornici saglasni su da zakon u obliku u kojem je predložen ima ozbiljne manjkavosti, i pravne i ekonomske i logične, te smatraju da je rješenje ili odgoda ili usvajanje predloženih amandmana.

Tako industrija, trgovci i ugostitelji upozoravaju kako bi donošenje Zakona koji bi podrazumijevao zabranu pušenja na svim javnim mjestima značilo za mnoge od njih ključ u bravu, ali i otpuštanje velikog broja radnika. Nadaju se da će delegati Doma naroda, ukoliko ga danas usvoje, usvojiti ovaj zakon s amandmanima koji su, kako kažu, jedini garant da se u ovoj kriznoj covid situaciji dodatno ne naruši njihovo “i ovako rubno poslovanje”.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević jedan je od onih koji su uložili amandmane na ovaj zakon, a za Klix.ba kaže kako ti amandmani idu u smjeru dobijanja zakona koji je sistemski moguće implementirati i koji će otvoriti uspješan sistemski proces smanjivanja broja aktivnih pušača koji do danas, kako kaže, nismo imali.

“Ne možemo prihvatiti ostrašćenost i navijačku atmosferu, nego racionalan i ozbiljan pristup u interesu javno-zdravstvenih ciljeva. Licemjerna vlast koja uzima stotine miliona KM na akcizama za duhan, koje, naravno, ne završavaju u zdravstvu, gdje im je prirodno mjesto, se odlučila rigidnim zakonom o zabrani pušenja u zatvorenom svađati građane, dok će ih nastaviti pljačkati po zakonu, ali na otvorenom”, kaže Žuljević.

Bez obzira na nivo restriktivnosti zakona, Žuljević smatra da postojeći kapacitet kontrolnih institucija u Federaciji BiH neće biti u mogućnosti adekvatno provoditi ovaj zakon u smislu definisanih sankcija te da je zbog toga važno koristiti iskustva zemalja iz Evropske unije.

“Mi u vremenu pandemije nismo imali adekvatnost inspekcijskog kapaciteta države da kontrolišemo okupljanja kao prevenciju borbe protiv covida kao virusa koji je u roku od 10 dana imao fatalne posljedice. Zbog svega navedenog, nije dobro da donosimo zakon koji sistemski ne možemo implementirati i onda praktično posljedično navikavamo građane kako je normalno kršiti zakon. Jasno je kako nijedan zakon sam po sebi nije rješenje, nego je izuzetno važno kroz obrazovni sistem i aktivne promotivne kampanje utjecati na svijest pušača o njegovoj štetnosti”, smatra Žuljević.

Nakon dvogodišnjeg iskustva sa zatvaranjima zbog pandemije ugostitelji su ovim zakonom, kaže on, dodatno na udaru uzimajući u obzir broj pušača i navike građana.

“Kad slušate generalno argumentaciju, i pušači i nepušači smatraju da se radi o domenu ljudskih prava, jedni smatraju da ih se ne truje u smislu pasivnog pušenja, a drugi svjesni svih posljedica uživaju u tome. Međutim, studije o stanju zdravlja odraslog stanovništva u Federaciji BiH bilježe 44 posto stalnih pušača među odraslim stanovništvom, od čega je 56 posto muškaraca, 31,6 posto žena, s prosječnom konzumacijom 16,9 cigareta dnevno. To znači da skoro svaki drugi stanovnik svakodnevno puši, što je gotovo milion stanovnika i jasno je da imamo problem na kojem moramo ozbiljno raditi bez primjesa populizma”, kaže Žuljević.

Podsjeća Žuljević kako je EU komisija objavila izvještaj o provedbi Preporuke Vijeća o okolišu bez duhanskog dima, gdje se navodi da su sve zemlje EU donijele mjere s ciljem zaštite građana od izloženosti duhanskom dimu, ali i kako među tim nacionalnim mjerama postoje znatne razlike u opsegu i području primjene.

“U Federaciji BiH od 1998. godine na snazi je zakon koji zabranjuje pušenje u javnim objektima i postavlja se pitanje šta je razlog da se nakon 20 godina važećeg zakona nalazimo tu gdje jesmo po pitanju broja pušača. Mi želimo vjerovati da ćemo danas usvojiti zakon uz vrlo male praktične izmjene koje će zakon jasnije definisati u pojedinim odredbama, u potpunosti ga aktuelizirati s postojanjem manje štetnih rješenja i usaglasiti s uspješnim praksama zemalja EU, uzimajući u obzir činjenicu da on ima neke nedostatke zbog toga što je pisan 2018. godine. Nadam se da ćemo na takav način omogućiti konačno uspješno ostvarivanje javno-zdravstvenih ciljeva koji će država moći sistemski pratiti kroz inspekcije i podržavati kroz odgovorne javne edukacijske kampanje”, poručio je Žuljević.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.