KO SDP TK

Za Vujovića i Krešića, Ustav je samo mrtvo slovo na papiru

Kantonalna organizacija SDP BIH Tuzla je već upozorila javnost o zloupotrebi instituta pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa od strane predsjedavajućeg Skupštine TK Žarka Vujovića (SD) i  dopredsjedavajućeg Borisa Krešića (DF) koji mu se pridružio, isključivo zbog zaštite vitalnih fotelja unutar vlasti koja je izgubila većinu u skupštini.

Pomenuti dvojac ne samo da je zloupotrijebio odredbe Ustava TK, nego je grubo i svjesno prekršio ustavne odredbe. Naime, po članu 26.b stav (1) Ustava Tuzlanskog kantona, potpredsjednik i predsjednik Skupštine TK nisu mogli pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa jer je ovom odredbom Ustava propisano da predsjednik i potpredsjednik Skupštine ovo pitanje mogu pokrenuti samo na zakon.

Da razjasnimo, nova skupštinska većina je na zadnjoj sjednici predložila odluke o razrješenju rukovodstva Skupštine i Premijera Tuzlanskog kantona. Iako su pokretači zaštite vitalnog interesa Vujović i Krešić morali znati da se u ovom slučaju ne radi o zakonu nego o odluci, isti su se dosjetili da izbjegnu primjenu odredbe Ustava TK kao najvišeg pravnog akta u Tuzlanskom kantonu te primjene odredbu Poslovnika o radu Skupštine Tuzlanskog kantona, koji su na silu i suprotno ustavu izmijenili  u novembru prošle godine. Pomenute izmjene poslovnika su još jedan u nizu primjera grubog kršenja Ustava Federacije BiH i Tuzlanskog kantona.

Kantonalna organizacija SDP BIH Tuzla upozorava javnost i institucije pravne države da je vlast u Tuzlanskom kantonu duboko zagazila u put koji vodi u pravnu anarhiju što može dovesti do nesagledivih posljedica po građane i ustavnopravni poredak Tuzlanskog kantona.

Šta na kraju očekivati od onih koji su na neustavan način izabrani u rukovodstvo skupštine, onih koji ne provode odluke Ustavnog suda Federacije BiH, onih koji zloupotrebljavaju i krše Ustav TK i onih kojima je ustav samo mrtvo slovo na papiru a poslovnik svetinja?

 

 

 

 

 

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu