Lagumdžija studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

Za uspješnu diplomaciju moramo imati jedinstvenu vanjsku politiku

Lagumdžija se obratio studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji su boravili u studijskoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Slika

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija obratio se 9. travnja 2014. godine studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji su boravili u studijskoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Tijekom obraćanja, nekoj vrsti uvida u praktičnu diplomaciju Bosne i Hercegovine dr. Lagumdžija je istaknuo da je posao diplomata da prenose istinu o svojoj zemlji, ali da tu istinu prezentiraju na pozitivan način i da je to pravi put predstavljanja naše zemlje.

„Bh. diplomacija funkcionira usprkos brojnim ograničenjima prije svega financijske, normativne i političke prirode. Osnovna tri vanjskopolitička cilja BiH su članstvo u EU i NATO-u  te reginalna suradnja. U posljednjih dvadeset godina smo došli do jedinstvenih ciljeva , ali nismo do apsolutnog jedinstvenog načina kako da te ciljeve ispunimo“, istaknuo je   dr. Lagumdžija.

Dr Lagumdžija je naglasio da su ovi vanjskopolitički ciljevi zapravo alati koji će nam pomoći da promijenimo našu zemlju, na način da je učinimo funkcionalnom državom koja u cijelosti ispunjava standarde EU. 

Za uspješnu provedbu vanjske politike BiH najvažnije je postići unutarnje političko jedinstvo, koju nemamo i koja je najčešće samo deklarativna.

 

Dr. Lagumdžija je na kraju obraćanja studentima istaknuo da za uspiješnu diplomaciju moramo imati jedinstvenu vanjsku politiku te se za taj cilj vrijedi boriti.

Nakon obraćanja dr. Lagumdžije predavanja studentima održali su i pomoćnica ministra za opće poslove Selma Užičanin, o temi: „Organizacija i funkcioniranje Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko konzularnih predstavništava BiH“; pomoćnik ministra za bilateralne odnose Amer Kapetanović, o temi: „Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine sa drugim državama“ i pomoćnik ministra za multilateralne odnose Mitar Kujundžić, o temi: „Multilateralni odnosi Bosne i Hercegovine sa međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.