Dragan Stevanović

Za Sebiju Izetbegović bi najbolje bilo da se što prije povuče

Kantonalni odbor (KO) Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Sarajevo insistira na otvaranju rasprave unutar nadležnih institucija o stanju u zdravstvu, generalno, s posebnim osvrtom na dešavanja na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS).

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji KO SDP-a, organiziranoj u povodu jučerašnjeg otkazivanja emitovanja intervjua s generalnom direktoricom UKCS-a Sebijom Izetbegović, a koji je prethodno najavljivan kroz trailere i reklame na portalu BHRT-a, te njene izjave u vezi s ljekarima koji su napustili UKCS, u kojoj navodi – da oni oni nisu otišli nigdje, odnosno “da su samo prešli u drugo agregatno stanje”.

– SDP je u više navrata pokušao unutar institucija FBiH, KS-a, pa i na nižim nivoima vlasti da otvori raspravu o stanju na UKCS-u, kao najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi i, inače, da otvori raspravu o stanju u zdravstvu u FBiH – kazao je potpredsjednik KOSDPBiH Sarajevo Dragan Stevanović, navodeći da je, nažalost, za takvu vrstu rasprave izostala politička volja koalicionih partnera SDA i HDZ-a BiH.

Naglasio je da je jasno da koalicioni partneri to rade svjesno, te da bi se otvaranjem rasprave došlo do suštinskih pitanja, uključujući i neophodnost pokretanja korijenitih reformi i kadrovskih promjena.

U osvrtu na stanje u UKCS-u, Stevanović je ocijenio da se odlazak iskusnih ljekara, odnosno 59 vrhunskih specijalista ne može nadoknatiti u kratkom roku, navodeći da pritom ne ulazi u moralne karakteristike i kvalitete kolega koji su otišli.

Dodao je da se radi o vrhunskim stručnjacima, te “da je u ovom momentu agregatno stanje na UKCS-u magla, u kojoj menadžment i direktorica ne vide ni prst pred nosom, odnosno posljedice koje su napravili…”.

– Očito je da su u SDA i ‘sateliti’ shvatili šta je izjavila prof. Izetbegović kad je rekla ‘da su neki doktori promijenili agregatno stanje’, te da će im taj intervju nanijeti ogromnu političku štetu, pa su onda kao politički moćnici zabranili da se javno izrečena riječ, dobrovoljno snimljena i emituje – naveo je Stevanović, pozivajući SDA i njene koalicione partnere, pa i prof. Izetbegović da se časno povuče.

U tom kontekstu, SDP insistira na otvaranju javne rasprave u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) i u Parlamentu FBiH o stanju u UKCS-u, čiji su osnivači odnosno suosnivači, te da se tamo jasno i javno i argumentirano progovori o aktuelnom stanju i načinu njegovog popravljanja, “bez prodavanja agregatnih stanja i magle…”.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi sa stanjem na UKCS-u, Stevanović je podsjetio da je SDP u tri navrata tražio da se na dnevni red Federalnog parlamenta uvrsti aktuelno stanje u UKCS-u i širem kontekstu u zdravstvu.

– Tražili smo to i u KS-u, koji je suosnivač, a koji kaže da nema dovoljno nadležnosti da upravlja UKCS-om, ali ima dovoljno nadležnosti da daje oko 100 miliona KM, odnosno trećinu kantonalnog zdravstvenog budžeta UKCS-u – kazao je, uz opasku da očito postoji politička nespremnost aktuelnih političkih partnera da o tome razgovaraju.

SDP, stoga, smatra da je neophodno istrajavati na institucionalnom rješavanju aktuelne situacije u zdravstvu, kako se više nikad ne bi dogodilo da se vaninstitucionalno odlučuje o ovako ozbiljnom sistemu, odnosno da je ta pitanja nužno razmatrati u stručnim tijelima kao što su zavodi za javno zdravstvo, komore, nadležna ministarstva, kao i parlament.

Na upit u vezi sa štrajkom zdravstvenih radnika u KS-u, rečeno je da SDP apsolutno podržava legitimne zahtjeve zaposlenih u zdravstvu, “jer su oni na ekonomski, ljudski i svaki drugi način opravdani”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.