Pismo predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića povodom pregovora o izmjenama Izbornog zakona

Za SDP BiH su neprihvatljive izmjene Izbornog zakona koje će dovesti do dodatne podjele države po etničkim linijama

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, danas se pismom obratio ambasadorima država članica Vijeća za implementaciju mira, ambasadoru EU u Bosni i Hercegovini, g. Johannu Sattleru, te Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, g. Christianu Schmidtu, u kojem ih je upoznao sa stavom SDP-a BiH vezano za pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH. U svom pismu, predsjednik Nikšić kaže:

„Poštovana ekselencijo,

Smatram važnim i korektnim da Vas lično upoznam sa našim stavovima u vezi nastavka pregovora o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona.

Socijaldemokratska partija BiH ostaje kod svojih stavova. Preduslov za razgovore o Ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine je deblokada državnih institucija i stavljanje van snage neustavnih, antidejtonskih, secesionističkih odluka vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

Ne smatramo da je svaki dogovor bolji od nikakvog. Bosna i Hercegovina ima Izborni zakon. Loš je, ali postoji, tako da eventualni neuspjeh ovog procesa ne dovodi u pitanje održavanje izbora.

U trenutku kada je Bosna i Hercegovina izložena stalnim, intenzivnim napadima na suverenitet i teritorijalnu cjelovitost odlukama NS RS, ali i iz država u okruženju, razgovaranje o izmjenama Izbornog zakona BiH sa onima koji učestvuju u procesima rušenja države, kao i ignorisanje tih procesa smatramo neprihvatljivim činom.

Očuvanje državnog suvereniteta mora biti prioritet svih trenutnih razgovora, a neupitnost jedinstva države bez etničkih podjela ne može biti predmetom razgovora ili kompromisa.

Za nas u SDP BiH su neprihvatljive bilo kakve izmjene Izbornog zakona koje će dovesti do dodatne podjele države po etničkim linijama, kao i svako asimetrično rješenje u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH. Asimetrična rješenja izbora najvišeg državnog organa smatramo faktičkim uvođenjem konfederativnog ustroja. Svoje stavove jasno smo iznosili od početka pregovora, a oni su poznati svim učesnicima, pa ne vidimo ni potrebu da učestvujemo u ponovnim razgovorima na kojim bismo samo mogli ponoviti ovaj stav.

Na kraju, uvjereni smo kako je naš stav u ovim političkim procesima razuman. SDP BiH je odmah spreman pristati na svako ustavno rješenje i uspostavu izbornog modela koji vrijedi u bilo kojoj od država članice Evropske unije. Naravno, tražimo da se prethodno van snage stave odluke koje bi u svakoj suverenoj državi članici EU bile okarakterisane kao rušenje ustavnog poretka, te tako otklone evidentne sigurnosne prijetnje po našu zemlju. Jednako tako, odbijamo svako rješenje dalje etnizacije i ekskluzivizma u izbornom procesu, koje je Evropski parlament nazvao suprotnim osnivačkim principima EU.

Konačno, želimo naglasiti da najpozitivnijim aspektom incijative smatramo činjenicu da u njoj uz EU učestvuju Sjedinjene Američke Države preko svojih predstavnika. Uvjereni smo da će i SAD i EU svoje učešće u političkim procesima u BiH prije svega temeljiti na univerzalnim vrijednostima na kojima počivaju i one same. Uvjereni smo da će SAD, osvjedočeni prijatelji Bosne i Hercegovine i naš iskren saveznik i zagovaratelj u svim teškim trenucima u proteklih nekoliko decenija biti brana za antidržavne manipulacije. Njihovo učešće u razgovorima smatramo garancijom da težnje secesionista i zagovaratelja rasističkog modela više vrijednosti glasa pripadnika pojedinih etničkih grupa neće biti dodatno afirmisane u bilo kakvim rješenjima.

Što se SDP-a Bosne i Hercegovine tiče, mi smo spremni učestvovati u svim procesima koji se vode u institucijama države Bosne i Hercegovine, a koji će dovesti do deblokade države, zaustavljanja secesionizma i uspostave pravičnog izbornog modela u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje će garantirati zaštitu integriteta izbornog procesa“, navodi se u pismu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.