GO SDP Banja Luka

Za razliku od SDP-a, SDA gaji višedecenijske intimne odnose sa SNSD-om

Povodom saopštenja nepostojećeg RO SDA Bosanska krajina – Banja Luka o prelasku bivšeg predsjednika GO SDP BiH Banja Luka u redove druge stranke, pozivamo SDA, kao dugogodišnju bračnu partnericu SNSD-a u Republici Srpskoj, da više brige povedu o pravdanju vlastitog naslijeđa proizašlog iz njihovog braka sa SNSD-om, nego da se brinu o naslijeđu SDP-a BiH.

Za početak, obraćamo se stranci SDA sa sjedištem u Sarajevu, budući da Regionalni odbor te stranke u Banja Luci ne postoji. Ako ovo nije tačno voljeli bismo da SDA pokaže svoje banjalučke kancelarije široj javnosti. Pored toga, želimo istaknuti da SDA-ove sarajevske vikend-patriote ne mogu predstavljati bosanskohercegovačku regiju u kojoj uopšte ne žive i ne rade.

Ističemo da, za razliku od SDP-a BiH, SDA gaji višedecenijske intimne odnose sa SNSD-om i drugim nacionalistima širom Bosne i Hercegovine. SDA javno i otvoreno brani i promoviše tekovine i vladavinu SNSD-a.

Podsjećamo bosanskohercegovačku javnost da SDA-ovi predstavnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske već drugu godinu za redom podržavaju obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a. Upravo SDA drugu godinu za redom glasa za budžet u kojem je pozamašna svota novca predviđena za organizovanje pompezne proslave 9. januara, od koje jedinu korist izgleda imaju SNSD i SDA. I jedni i drugi podržavaju obilježavanje kako bi onda u javnosti mogli glumiti da brane narod jedni od drugih.

Pored toga, napominjemo da je SDA Miloradu Dodiku omogućila proglašavanje vanrednog stanja, te su mu tako dodijelili apsolutnu moć u RS-u. Omogućili su mu da odlučuje i dijeli novac na sličan način na koji to rade federalne vlasti sa malinarima, slastičarima i drvosječama koji nabavljaju respiratore, maske, testove, i šta sve ne.

Ovakvu moć je SNSD-u SDA isporučila odustajanjem od inicijative za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa. Pritom, SDA se hvalila ovom kapitulacijom Edina Ramića i SDA pred Željkom Cvijanović na sva zvona.

Napominjemo da je SDA omogućila Dodiku apsolutnu kontrolu u Domu naroda BiH, dajući mu svoj glas za četvrtog od pet delegata u ovom organu, te su mu tako isporučili godinama željenu dvotrećinsku entitetsku većinu. Zauzvrat, njihov ponekad nasilni bračni partner, SNSD, im je odgovorio i smjenom Senada Bratića sa pozicije potpredsjednika NS RS, koju je SDA stojički, šutke prihvatila.

Konačno, umjesto da se njihovi fiktivni ogranci bave strankama koje zaista postoje i djeluju u cijeloj Bosni i Hercegovini, pozivamo SDA da javnosti ponudi odgovore o korupciji i kriminalu koji izlaze na vidjelo. Podsjećamo, osim fiktivnih odbora, SDA očito ima i svoje fiktivne biznismene, dobavljače, pa i povratnike, putem kojih se kradu milioni narodnog novca na nimalo patriotski način. Pozivamo SDA da objasni javnosti zašto i kako je Federalni ministar za raseljena lica FBiH, Edin Ramić, dodijelio 200.000 KM sada već čuvenoj “Srebrenoj malini”? Ako govorimo o tekovinama, treba reći da, iako se kašike možda nisu pozlatile, srebrena malina zasigurno već jeste. Ministar Ramić, prisni prijatelj Željke Cvijanović i pismonoša Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, treba ponuditi odgovore o nizu drugih pitanja vezanih uz dodjelu donacija povratnicima, o čemu ćemo se detaljnije baviti drugom prilikom.

Na kraju, ističemo da je SDP BiH partija koja je iznad svakog pojedinca. Za razliku od SDA, SDP BiH ima stvarnu, omasovljenu organizaciju u Banja Luci i bez ikakvih problema ćemo naći zasigurno mnogo kvalitetniju zamjenu za bivšeg predsjednika GO SDP BiH Banja Luka od njega samog. Na žalost SDA i SNSD, SDP BiH će nastaviti da raste kao jedina političika opcija koja cijelu Bosnu i Hercegovinu vidi kao svoju domovinu, a sve njene ljude kao sugrađane i sunarodnjake.