Srna Bajramović za Vijesti.ba

Za razliku od drugih, mi probleme rješavamo i želimo to nastaviti

Vrijeme koje je izabrano za ovo što su sad uradili u KS je potpuno pogrešno i ukazuje da se pred izbore manipulira najosjetljivijom kategorijom , a to su žene-majke i njihova djeca

Slika

Zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Segmedina Srna-Bajramović u intervjuu za Vijesti.ba, između ostalog, govori o odluci kantonalne Vlade o smanjenju naknada porodiljama, situaciji u GRASU, stanju u Sarajevogasu, te odnosu Vlade i Skupštine KS.

VIJESTI.BA: Porodilje su nezadovoljne odlukom Vlade KS da im se smanji naknada za 100 KM. Na protesitma su poručile da se ovom odlukom jasno stavlja do znanja da najmlađa populacija nije u agnedi ove vlade. Kako Vi komentarišete odluku Vlade? Je li ovo najbolje rješenje? 

SEGMEDINA SRNA:  Prvo, mislim da su pokušaji smanjenja ili povećanja porodiljskih naknada bez jasnog sistema, kriterija i razloga potpuno neprihvatljivi, pogotovo što treba vršiti pritisak da se ovo važno pitanje riješi sistemski na nivou FBIH, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.

Drugo, vrijeme koje je izabrano za ovo što su sad uradili u KS je potpuno pogrešno i ukazuje da se pred izbore manipulira najosjetljivijom kategorijom , a to su žene-majke i njihova djeca.

Treće, način na koji je to urađeno je potpuno neprimjeren.Priča o pogrešnom obračunu koji traje godinama je potpuno neprihvatljiva jer, iskreno, otvara puno drugih pitanja na koja ministar ne daje odgovore. Dakle, prvo je sam napravio problem kroz neko neprihvatljivo rješenje ranije, a potom objašnjava neargumentirano zašto je potrebno smanjiti nadoknadu porodiljama iz radnog odnosa.

Četvrto, ministar zaboravlja da je nadoknada majkama koje rade njihovo osnovno pravo iz radnog odnosa, a da su nadoknade porodiljama koje ne rade,  samo proširena prava.Na ovaj način ministar i Vlada se dodvoravaju porodiljama koje ne rade bacajući kost među jedne i druge, vjerovatno računajući da se niko "neće usuditi"da protestuje.

Peto, najstrašnije, on direktno šalje poruku ženama da ne treba da rade jer će biti kažnjene ako još odu da rode jer će oni nagrađivati samo žene koje sjede kod kuće i rađaju djecu.Ovakve stavove retrogradne politike već smo čuli od načelnika Efendića u povodu formiranja Kluba parlamentarki i načelnika Memića u povodu prijema mladih radnica na posao.

VIJESTI.BA: GRAS grca u problemima, a radnici, nezadovoljni zbog kašnjenja plata, često blokiraju saobraćajnice. Skupština KS je krajem prošle godine donijela određene zaključke za ozdravljenje GRAS-a. No, i dalje je na snazi status quo? O čemu se radi? Šta je izvor problema i zašto se ne poštuju zaključci Skupštine KS?

SEGMEDINA SRNA: Činjenica je da probleme u GRAS-u ne mogu riješiti oni koji su ga doveli u današnje stanje. Svi građani Sarajeva su svjesni da problem GRAS-a postoji, sada evo, već decenijama, a sve zahvaljujući tome da vlast zbog svoje komocije godinama odlaže neophodno restrukturiranje stvarajući stalno tenzije između uposlenika i građana Sarajeva kada je u pitanju javni prijevoz. Nažalost, o GRAS-u se puno politički prepucava a vrlo malo konkretno djeluje što iz dana u dan problem čini kompleksnijim za rješavanje. 

I posljednji nenajavljeni štrajk je samo dokaz da se u ovoj firmi što prije treba pristupiti korjenitim reformama. Naravno, rješenja trebaju ići u pravcu što manjeg otpuštanja ljudi, koja su neminovna, a to se može riješiti analizom potreba GRAS-a za određenim profilom radnika i uvezivanjem staža radnicima koji mogu u penziju ili slično. 

Pitanje je zašto niko ne poštuje zaključke koje je Skupština KS donijela prije pola godine i da li neko ima namjeru da se GRAS sam od sebe ugasi. Ili, možda, zato što bi njihovo poštivanje ugrozilo one koji ne posustaju da komunalna preduzeća imaju kao izbornu bazu, kojom mogu manipulirati koliko im je volja! Na kraju za stanje u GRAS-u konačno neko mora odgovarati, i to je predmet za tužilastvo, a vlast mora konačno shvatiti u interesu građana i uposlenika da se problem neće riješiti tako što ga ignorišete.

VIJESTI.BA: Situacija nije sjajna ni u Sarajevogasu, čiji dug prema BH-Gasu iznosi više od 50 miliona KM. Kako riješiti ovu situaciju? Prijeti li opasnost KS ostane bez gasa?

SEGMEDINA SRNA: Još jedna od tema koja se godinama u Kantonu Sarajevo gura pod tepih. Dugovanja Sarajevogasa su najviše uslovljena čuvenim dugom Toplana KS, koji svake godine sve više raste. Za rast duga direktan krivac jesu same Toplane KS, koje godinama nisu u stanju naći kvalitetan model za naplatu dugovanja.

Napraviti promjenu znači promijeniti navike. Ponašaju se konstantno isto, rade  iste stvari, a sve vrijeme očekuju drugačiji rezultat što jednostavno nije moguće. Iako postoje načini plaćanja koji su na raspolaganju građanima, poput plaćanja na rate, smatram da takvi načini nisu dodatno promovirani i većina građana za njih i ne zna.  

Što se tiče odnosa BH Gasa prema Sarajevogasu i eventualnih isključenja sa gasne mreže, sumnjam da će do toga doći, jer se na čelu BH Gasa nalazi Mirza Sendijarević, čovjek koji ima razumijevanja za ovu situaciju, iako se nalazi pod ogromnim pritiskom kompanija koje potražuju svoj novac za prodaju gasa našoj zemlji. Vjerovatno je da će i naredna grijna sezona biti teška, kao i prethodne, ali ne vjerujem da će doći do totalnog isključenja sa gasne mreže. 

VIJESTI.BA: Kako trenutno funkcioniše Skupština KS? Kakav je odnos sa kantonalnom Vladom?

SEGMEDINA SRNA: Skupština je u priličnom rasulu. Zapravo, od kada je politička trgovina srušila programsku Vladu SDP-a, nemamo ni Vladu ni Skupštinu. Nažalost, to najviše osjete građani Kantona Sarajevo. Klub SDP-a sve vrijeme nastoji, koliko može, održati dignitet i vjerodostojnost Skupštine Kantona Sarajevo i podržati sve ono što bi koliko-toliko omogućilo funkcioniranje Kantona, a samim tim funkcioniranje sistema države, i, dakako, zaustaviti sve ono što nanosi štetu građanima Kantona Sarajevo.

VIJESTI.BA: Nešto više od četiri mjeseca dijeli nas do oktobarskih izbora. Šta očekuje SDP BiH i koja je Vaša poruka građanima?

SEGMEDINA SRNA: SDP BiH očekuje da opet bude jedna od vodećih stranaka u cijeloj BiH. Rezultati koje smo i pored stalnih opstrukcija napravili na državnom i federalnom nivou daju nam za pravo da očekujemo kako ćemo zajedno sa građanima nastaviti provoditi reforme i u narednom mandatu. Do sada je ostvaren napredak na brojnim poljima, koja do sada nisu bila regulirana na najbolji način, ali mislimo da možemo i moramo bolje. Nastavit ćemo tražiti rješenja za probleme koje ova država ima, jer za razliku od drugih koji pričaju o problemima, mi ih rješavamo i želimo to nastaviti. 

Što se tiče predizborne kampanje, nedavno je donesena odluka da će SDP sredstva namijenjena za outdoor kampanju preusmjeriti građanima u područjima ugroženim od poplava. Političku kampanju ostavljamo onima koji nemaju drugog posla. Pred nama je izuzetno izazovan i težak period. Zima će vrlo brzo doći i svi zajedno moramo raditi da niti jedan građanin ne ostane bez krova nad glavom. Želimo jasno poručiti da u ovim teškim trenucima građani nisu sami i da će se djelovanje SDP-a u bliskoj, a i daljoj, budućnosti fokusirati na obnovu dijelova zemlje pogođenih poplavama. To nam je trenutno jedan od prioritetnih zadataka, a na tome će SDP sigurno marljivo raditi.

U Bosni, često, ne pobjeđuju argumenti, projekti, programi, nego manipulacijska mašinerija i mreže dirigiranih predizbornih laži i obećanja. Birače ćemo pokušati pridobiti projektima a ne lažima, programima zapošljavanja a ne populističkim lažima da će svaka porodica imati po jednog zaposlenog, vjerom u budućnost Bosne i Hercegovine a ne naciokratskim strahovima i podvalama da će biti gore ako se “nas ne izabere na izborima”. Građanima poručujem da vjeruju činjenicama a ne riječima, rezultatima a ne obećanjima… 

VIJESTI.BA: Za kraj razgovora, moramo se dotaći i izuzetno aktuelne teme – svjetsko prvenstvo u fudbalu. Pratite li utakmice? Ko je Vaš favorit? Šta prognozirate Zmajevima?

SEGMEDINA SRNA: Pratim, naravno da pratim… Ja imam tri muškarca u kući i nogomet je ponekad kao dio obiteljske intime. Nemam favorita, ali Zmajevima želim da se vinu što više, što veličanstvenije i tako obraduju sve nas koji vjerujemo u njih i njihovu univerzalnu poruku ljepote, dobra i sretnije budućnosti države Bosne i Hercegovine.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.