Enver Bijedić

Za radnike Gredelja bi bilo najbolje da Željeznice FBiH kupe tu firmu

Bijedić je pojasnio da je Hrkač šest mjeseci izbjegavao taj susret da bi izbjegao rješavanje problema, ali su oni eskalirali protestom radnika Gredelj Dobošnice ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu.

Slika

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić izjavio je danas za Agenciju FENA da je na današnjem sastanku s predstavnicima radnika firme Gredelj Dobošnica dogovoreno da sutra u Sarajevu bude održan razgovor sa stečajnim upravnikom firme Gredelj iz Zagreba Perom Hrkačem, koja je većinski vlasnik Gredelj Dobošnice.

Bijedić je pojasnio da je Hrkač šest mjeseci izbjegavao taj susret da bi izbjegao rješavanje problema, ali su oni eskalirali protestom radnika Gredelj Dobošnice ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu.

Bijedić je rekao da je suština problema što je kompanija Gredelj Dobošnice 2002. privatizirana za jednu KM, a da je lošim rukovođenjem, za koje ne tvrdi da je bilo namjerno, ta kompanija dovedena pred stečaj, jer radnci duže od tri godine nisu primali plaće niti su im uplaćivani doprinosi, te nisu mogli konkurirati ni na jedan tender za popravke vagona što im je osnovna djelatnost a Željeznicama FBiH je prijeko potrebna.

Istakao je da za trenutnu situaciju postoje dva rješenja, od kojih je za radnike Gredelja povoljnije prvo, odnosno da Gredelj Zagreb koji predstavlja stečajni upravnik Pero Hrkač pristane da svoj udio u firmi Gredelj Dobošnica proda Željeznicama FBiH čime bi njihovi radnici postali dio kolektiva ŽFBiH i nastavili svoj posao u Dobošnici.

Ukoliko Hrkač ne pristane na to, Bijedić navodi da je druga opcija da Porezna uprava FBiH zaplijeni svu imovinu Gredelj Dobošnice koja bi se vrlo brzo našla u prodaji, ali bi se u tom slučaju mogli pojaviti kupci koji su, najblaže rečeno, nedobronamjerni i koji bi mogli otpustiti sve radnike ako kupe firmu.

Bijedić je kazao da će nakon sutrašnjeg sastanka situacija biti jasnija, te da će prekosutra ponovo održati sastanak s radnicima Gredelj Dobošnice na kojem će donijeti konkretnije zaključke o narednim aktivnostima.

Dodao je da će Hrkač sutra, prije sastanka s radnicima Gredelj Dobošnice, održati sastanak s predstavnicima uprave JP Željeznice FBiH.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hodžić, direktor Poreske uprave FBiH Midhat Arifović, rukovodilac Kantonalnog poreznog ureda Tuzla Fikret Hasanović, te predstavnici JP Željeznice FBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.