KO SDP ZDK

Za prijedlog budžeta ZDK za 2024. prekršene procedure, ulaganje amandmana bespredmetno

Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu znatno je veći u odnosu na budžet 2023. godine, a koliko će ovo povećenje osjetiti građani ZDK-a ostaje da se vidi – izjavila je danas na pres-konferenciji Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH ZDK kantonalna zastupnica Marina Mujkanović.

Ona je ocijenila da su po pitanju rebalansa budžeta ZDK za 2023. godinu i prijedloga budžeta za 2024. godinu prekršene redovne procedure te da se odmah ide u prijedlog budžeta po skraćenom postupku.

-Mislim da se previše žurilo s tim i da je trebalo saslušati socijalne partnere i one koji žive od budžeta ZDK-a – dodala je.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a BiH u Skupštini ZDK Damir Memić kazao je da je prošla kantonalna vlada isplatila pomoć radnicima u iznosu od 1.080 KM, najviše na, kako je rekao, insistiranje rukovodstva Kantonalne organizacije SDP-a i zastupnika te stranke u Skupštini ZDK.

Sadašnja je vlada, podvukao je, donijela odluku o isplati 350 KM pomoći radnicima, iako ima mogućnost po Uredbi Vlade Federacije BiH, da isplati kroz tranše iznos od 2.520 KM.

To, smatra Memić, nije korektan odnos prema radnicima, ali ovog puta, za razliku od prošle godine, nema ni protesta pred zgradom Vlade ZDK pa, poručio je, neka svako izvuče zaključak šta je razlog tome. Nezadovoljni su, kazao je, što je na tako minoran iznos pristao i Sindikat.

Na pitanje zašto ta stranka nije uložila amandmane na budžet, koji će biti razmatran sutra te za koji nije pristigao nijedan amandman, Memić je rekao da je to bilo bespredmetno, jer “koja je svrha amandmana kada se unaprijed znate da ti amandamni neće biti usvojeni od skupštinske većine”.

Amandmani koje bi, dodao je, podnio bilo ko nemaju nikakvu svrhu, jer se sve usvaja po skraćenim postupcima i unaprijed dogovoreno. Prve mjere koje je donijele nova vlada, bile su u cilju “zadovoljavanja privatnih interesa”, a to se najbolje vidi po smjenama u institucijama i ustanovama, ustvrdio je Memić.

Zenica Blog