Za podršku privredi Vlada TK osigurala četiri miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu ukupno 4 miliona KM planiranih u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2021. godinu za Program „Podrška razvoju Kantona”. Od ovog iznosa 3,93 miliona su namijenjena za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima, 50.000 KM za sufinansiranje razvojnih projekata finansiranih iz EU i/ili drugih međunarodnih fondova, a 20.000 KM za ugovorene i druge usluge, naveo je Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, šumarstva i privrede TK.

“Od 3,93 miliona planiranih za subvencije privredi 1,8 miliona KM je planirano za subvencije malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, alata i repromaterijala, 1 milion KM je planiran za subvencioniranje kamatne stope privrednim subjektima, 500.000,00 KM za nabavku opreme, alata i repromaterijala za obrtnike, 400.000,00 KM refundacija uplaćenih poreza i doprinosa na plaću i iz plaće zaposlenika za mjesec mart 2021. godine privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, a 120.000,00 KM za subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima za digitalnu transformaciju. Za subvencioniranje nabavke opreme, alata i repromaterijala u novoosnovanim mikro, malim i srednjim preduzećima i obrtima planirano je 100.000,00 KM, dok je za subvencije za podršku obrtničkim komorama i udruženjima obrtnika planirano 10.000,00 KM.

U skladu sa prezentiranim ekspozeom prilikom imenovanja Vlade TK, novost u ovogodišnjem programu je podrška mikro, malim i srednjim preduzećima za digitalnu transformaciju. 120.000,00 KM, koliko je namijenjeno za ovaj oblik podrške, mikro, mala, i srednja preduzeća moći će koristiti za subvencioniranje troškova nabavke ili izrade digitaliziranih rješenja u poslovanju, implementaciju sistema ERP- Enterprise resource planning i CRM- Customer Relationship Management, digitalizacija i automatizacija poslovnih procesa, digitalni marketing, digitalna nabava, edukacija, te slična digitalna rješenja u poslovanju, a sve sa ciljem poboljšanja rada poslovnih subjekata u uslovima pandemije COVID-19.

U narednim danima očekuje se i rapisivanje Javnog poziva za podnošenje aplikacija za dodjelu navedenih oblika podrške. Javni poziv će biti raspisan u dnevnim novinama i na web stranici Vlade TK. Po obradi i izvršenom bodovanju aplikacija, a u cilju transparentnosti cjelokupnog postupka, preliminarni rezultati, a potom i Konačna rang lista korisnika sredstava će biti objavljeni na web stranici Vlade TK”, navodi se u obrazloženju ministarstva.