Zukan Helez

Za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu idu bolji dani

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, kaže kako mu se u posljednjih nekoliko dana, a posebno nakon sramnog obilježavanja neustavnog 9. januara tzv. dana RS-a, čini da se odnos snaga oko ustavno-političke krize u Bosni i Hercegovini mijenja.

„Kako u Evropi i svijetu, tako i u bližem okruženju BiH stvari se mijenjaju. Ruska Federacija, kao glavna uzdanica režima Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, zaokupljena vlastitim geopolitičkim i unutrašnjim ekonomskim problemima, polako posustaje.

Nakon sankcija Vlade SAD koje su uvedene, prije svih, Miloradu Dodiku, njegovi glavni politički partneri i prijatelji, a prije svih, Zoran Milanović, Viktor Orban i Janez Janša, kao da u crnu zemlju propadoše. Posebno me raduje zaokret zvanične politike Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Premijer Vlade Hrvatske gospodin Plenković, kao i većina bivših i sadašnjih zvaničnika polako spoznaju pravu ulogu Dragana Čovića i HDZ BIH.

Skoro identične stavove o BIH iznose Vesna Pusić, Tomislav Karamarko, Stjepan Mesić, Fred Matić, kao i premijer Plenković i ministar Radman, te mnogi drugi zvaničnici.

Stavovi ovih zvaničnika se ogledaju u nedvojbenoj podršci teritorijalnom integritetu, suverenitetu, cjelovitoj i nedjeljivoj Bosni i Hercegovini i svi osuđuju politiku Dragana Čovića i HDZ BIH, koji su u zadnjih nekoliko godina sramna ekspozitura šoviniste, ekstremiste i separatiste Milorada Dodika.

Dakle, sankcije koje su uvedene Miloradu Dodiku i drugima polako uzimaju svoj danak. Za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu idu bolji dani, a za fašiste, šoviniste i separatiste dolaze sve teži dani koji će na kraju završiti tragično po njih“, kaže Helez.