Saša Magazinović

Za članstvo u 160 međunarodnih organizacija godišnje plaćamo 5,2 miliona KM

Bosna i Hercegovina (BiH) je članica 160 međunarodnih organizacija i asocijacija, a za to bh. građani izdvajaju skoro 5,2 miliona KM na godišnjem nivou, rekao je za Radiosarajevo.ba Saša Magazinović zastupnik u Predstavničkom domu BiH (SDP).

Bh. državni parlamentarac nam je ovaj podatak iznio, nakon što je dobio odgovor na pitanje koje je postavio Vijeću ministara BiH u kojem je zatražio da mu se dostavi spisak svih međunarodnih organizacija i asocijacija čiji je BiH član, kao i iznose pojedinačnih članarina.
Također, on je tražio i odgovor na pitanje kakve BiH ima benefite od članstava, i kakvi su rezultati analiza.

“Iz Ministarstva vanjskih poslova, Odsjek za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju, stiglo je samo paušalno obrazloženje kako su ‘članstva više nego opravdana i imaju višestruku važnost“ kazao nam je Magazinović.

Po njegovim riječima, članstvo BiH u Međunarodnim organizacijama jeste korisno, ukoliko mi crpimo sve one mogućnosti koje to članstvo pruža.

“Ukoliko mi ne učestvujemo aktivno u radu, ukoliko ne učestvujemo u projektima, ukoliko ne povlačimo sredstva iz određenih organizacija gdje je to moguće, onda je to članstvo besmisleno”, smatra Magazinović.

Kako ističe, potrebno je izvršiti analizu i postaviti novi kurs u vanjskoj politici, jer od mnogobrojnog članstava BiH nema koristi koliko bi mogla imati.

“Ovakav položaj zahtjeva novi pristup u vođenju vanjske politike, te smatram da Predsjedništvo BiH a i Ministarstvo vanjskih poslova moraju zauzet drugačiji kurs i izvršiti analizu gdje je stvarna potreba za nekom međunarodnom organizacijom i koliko ona donosi koristi našoj zemlji”, dodaje zastupnik u Predstavničkom domu BiH Saša Magazinović.

Ne sporeći značaj članstva u organizacijama poput Vijeća Evrope, OSCE-a, UN-a, Interpola, CEFTE, i sličnih velikih organizacija čija članarina istine radi, najviše i koštaju, mnogi u BiH se slažu da mnogobrojna članstva u nekoj od ostalih 160 međunbarodnih organizacija nema jasne koristi za BiH i za građane.

Odnosno, mnogobrojni parlamentarci upravo sastanke, kongrese unutar ovakvih organizacija iskorištavaju kako bi uzimali dnevnice i putovati širom svijeta.