Saša Magazinović

Za članstvo u 160 međunarodnih organizacija godišnje plaćamo 5,2 miliona KM

Bosna i Hercegovina (BiH) je članica 160 međunarodnih organizacija i asocijacija, a za to bh. građani izdvajaju skoro 5,2 miliona KM na godišnjem nivou, rekao je za Radiosarajevo.ba Saša Magazinović zastupnik u Predstavničkom domu BiH (SDP).

Bh. državni parlamentarac nam je ovaj podatak iznio, nakon što je dobio odgovor na pitanje koje je postavio Vijeću ministara BiH u kojem je zatražio da mu se dostavi spisak svih međunarodnih organizacija i asocijacija čiji je BiH član, kao i iznose pojedinačnih članarina.
Također, on je tražio i odgovor na pitanje kakve BiH ima benefite od članstava, i kakvi su rezultati analiza.

“Iz Ministarstva vanjskih poslova, Odsjek za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju, stiglo je samo paušalno obrazloženje kako su ‘članstva više nego opravdana i imaju višestruku važnost“ kazao nam je Magazinović.

Po njegovim riječima, članstvo BiH u Međunarodnim organizacijama jeste korisno, ukoliko mi crpimo sve one mogućnosti koje to članstvo pruža.

“Ukoliko mi ne učestvujemo aktivno u radu, ukoliko ne učestvujemo u projektima, ukoliko ne povlačimo sredstva iz određenih organizacija gdje je to moguće, onda je to članstvo besmisleno”, smatra Magazinović.

Kako ističe, potrebno je izvršiti analizu i postaviti novi kurs u vanjskoj politici, jer od mnogobrojnog članstava BiH nema koristi koliko bi mogla imati.

“Ovakav položaj zahtjeva novi pristup u vođenju vanjske politike, te smatram da Predsjedništvo BiH a i Ministarstvo vanjskih poslova moraju zauzet drugačiji kurs i izvršiti analizu gdje je stvarna potreba za nekom međunarodnom organizacijom i koliko ona donosi koristi našoj zemlji”, dodaje zastupnik u Predstavničkom domu BiH Saša Magazinović.

Ne sporeći značaj članstva u organizacijama poput Vijeća Evrope, OSCE-a, UN-a, Interpola, CEFTE, i sličnih velikih organizacija čija članarina istine radi, najviše i koštaju, mnogi u BiH se slažu da mnogobrojna članstva u nekoj od ostalih 160 međunbarodnih organizacija nema jasne koristi za BiH i za građane.

Odnosno, mnogobrojni parlamentarci upravo sastanke, kongrese unutar ovakvih organizacija iskorištavaju kako bi uzimali dnevnice i putovati širom svijeta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.