Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović

Za Bosnu i Hercegovinu su potpuno neprihvatljivi bilo kakvi potezi koji bi uzrokovali nova asimetrična rješenja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se povodom, kako kaže, najnovijih antiustavnih najavama kod izbora članova Predsjedništva BiH.

Bećirović poručuje da se nudi “novi asimetrični model” izbora članova Predsjedništva koji BiH gura još dalje od evropskih, demokratskih standarda i u nove podjele društva i države.

“Za državu Bosnu i Hercegovinu su potpuno neprihvatljivi bilo kakvi potezi koji bi uzrokovali ‘nova’ asimetrična rješenja, diskriminaciju, segregaciju i nejednakost. Pristajanje na asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH imalo bi nesagledivo štetne posljedice za budućnost naše države. Izbor članova Predsjedništva BiH reguliran je Ustavom BiH i to pitanje nije moguće rješavati zakonskim izmjenama koje bi vodile ka daljim podjelama i odstupanjima od zajedničkih evropskih vrijednosti”, poručuje Bećirović.

Podsjetimo, Čović predlaže da se način izbora članova Predsjedništva BiH rješava samo izmjenama Izbornog zakona, a ne Ustava te predlaže da se izbor člana Predsjedništva iz reda Hrvata vrši uz uslovljavanje osvajanja najviše glasova među hrvatskim kandidatima iz striktno određena tri kantona.

Bećirović naglašava da je obaveza BiH da provodi presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustava BiH te da uklanja sve diskriminatorske odredbe.

“Zato i strukturu Predsjedništva BiH, način izbora i nadležnosti treba regulirati na cjelovit način. Prijedlog po kojem bi se dva člana Predsjedništva BiH birala sa kompletne teritorije jednog, odnosno drugog entiteta, dok bi izbor trećeg ovisio od broja glasova u potencijalno samo nekoliko od deset kantona, predstavlja ne samo vrhunac asimetrije već i direktno negira presude Evropskog suda za ljudska prava koje nas obavezuju na našem evropskom putu. Štaviše, takav prijedlog je dijametralno suprotan osnovnim demokratskim načelima o neophodnosti poštivanja jednake vrijednosti glasa svakog birača”, naglašava Bećirović.

On ujedno ističe i to da se izbornim sistemom BiH mora osigurati jednaka vrijednost glasa svih bh. građana.

“Izbornim sistemom Bosne i Hercegovine, usklađenim sa najvišim demokratskim standardima, mora se osigurati jednaka vrijednost glasa svih bosanskohercegovačkih građana, bez obzira na kojem dijelu bh. državnog teritorija žive. Simetrična normativna rješenja u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine omogućavaju uspostavljanje jedinstvene političke sfere i osnažuju integracijske procese neophodne našem društvu. U periodu kada pretendujemo ka članstvu u EU diskriminatorsku politiku treba da ostavimo iza sebe, te da, vođeni savremenim demokratskim principima i standardima, omogućimo da svi pripadnici bosanskohercegovačke političke zajednice budu jednako predstavljeni i da pod istim uslovima učestvuju u političkom i izbornom procesu. Taj sistem mora biti u stanju da vjerno odrazi raznolikost bh. društva i osigura mehanizme djelotvorne zaštite interesa svakog segmenta toga društva”, smatra Bećirović.

U saopćenju, član Predsjedništva BiH kaže i to da treba prihvatiti princip “jedan čovjek-jedan glas-jednaka vrijednost”.

“U pogledu pristupa evropskim integracijama, neophodno je prihvatiti princip općeg, jednakog, slobodnog, direktnog i tajnog prava glasa, a to prije svega znači prihvatiti princip ‘jedan čovjek – jedan glas – jednaka vrijednost’, uz maksimalnu zaštitu etničkih, kulturnih, religijskih i drugih kolektivnih prava svih građana Bosne i Hercegovine. Reformiranje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini treba tražiti na tragu ukupnih evropskih i općenito demokratskih dostignuća”, mišljenja je.

Navodi, dalje, i to da se etnokratske političke elite nalaze u procjepu između vlastite želje za održanjem statusa-quo i onoga što obećavaju međunarodnoj zajednici.

“Taj pristup nas drži u stanju permanentne krize. Na sceni je sukob dvije političke koncepcije: etno-teritorijalne koja zagovara ekskluzivni status i primat etničkih grupa, te građanske (strazburško-briselske) koja daje primat čl. 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Ne zaboravimo, ovaj pakt je sastavni dio Ustava BiH”, kaže Bećirović i za kraj zaključuje:

“Svjesni da ovakvi ‘probni baloni asimetričnih modela’ neće proći u institucijama države Bosne i Hercegovine, ali imajući u vidu ko su predlagači koji stoje iza ovakvog prijedloga izvađenog iz „naftalina propalih prijedloga“ od prije desetak godina, danas smo još odlučniji da zaustavimo nove prijedloge koji bi se mogli pojaviti po istoj matrici starih etničkih podjela”, poručuje Bećirović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.