Aner Žuljević za portal klix.ba

Za Aluminij je jedini lijek privatizacija

Priča o mostarskom Aluminiju kao da ulazi u završnu fazu iz koje može slijediti neki novi početak, ali i bolni kraj nekadašnjeg privrednog giganta iz južnog mostarskog predgrađa.
Jučerašnji početak pregovora s švicarskim divom Glencoreom sigurno je važan korak naprijed, posebno kroz izražen stav najvećeg vlasnika, Vlade FBiH, da je jedni uslov očuvanje 900 radnih mjesta.

Aner Žuljević, doktor ekonomije i delegat u Domu naroda FBiH, kaže kako je KPMG u svom izvještaju preporučio stečaj ili privatizaciju te da je jasno kako druga varijanta predstavlja bolji izbor, s obzirom na to da su kod nas sva iskustva sa stečajnim postupcima neslavna.

„Glencore je očigledno jedino ime koje u ovom momentu ima tržišni i finansijski potencijal da postane strateški partner i u kratkom vremenu ponudi ozbiljan plan sanacije, plana konsolidacije, dugoročnih reprograma kredita, odnosa s dobavljačima i nabavke struje po uslovima koji imaju ekonomsku osnovu za održivost Aluminija

Važno je znati da godišnja plaćanja Aluminija prema državi kroz poreze, carine i doprinose iznose 52 miliona KM te da je dovoljno napomenuti da je gotovo 26 miliona KM obaveza koje Aluminij plaća za mrežarine i obnovljive izvore energije.

Ako se ugasi, to će definitivno biti ekonomski i socijalni udar, te je izuzetno važno da se u ovoj situaciji bez obzira na svu složenost političkih odnosa ne ponašamo po principu da komšiji crkne krava. Ono o čemu se mora početi ozbiljno pričati jeste da se uz Aluminij konačno kreira klaster prerade metala koji će dati dodatnu tržišnu vrijednost Aluminiju kao metalu. Tako bi država stekla i zakonsku osnovu da strateški subvencionira struju čime bi se otvorile perspektive i u razvoju, izvozu i zapošljavanju kompletne regije.

Trenutni pristup da se struja prekapuje u sirovinu očigledno nije perspektiva u ovim odnosima cijena. Aluminij je nažalost sada najveći politički problem, pa tek onda ekonomski, jer mu ključnu sirovinu odredjuje politika. Nema još puno vremena i jasno je da ako se rješenje ne pojavi brzo ide zatvaranje Aluminija, jer je postojeća cijena struje jasno i dalje osnov za gomilanje dugova“, zaključio je Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.