Općina Ključ

Za 700 domaćinstava u Ključu besplatno kante za selektiranje otpada

U općinu Ključ jučer je isporučeno 700 žutih kanti zapremine 120 L koje će se od polovine maja besplatno dijeliti građanina Ključa, a sve u cilju povećanja svijesti o potrebi selektiranja otpada i zaštite naše životne sredine.

„Na kantama će biti naljepnice koje objašnjavaju pravilno korištenje i vrsta otpada koja se smiju odlagati, a kante će biti numerisane i tačno određenog dana pražnjene. Svi građani koji žele mogu se prijaviti za uručenje kante koja se dodjeljuje na revers“kazali su nam u JKP „Rad“.

Kante su isporučene u okviru projekta “Moja eko kanta” koji realizuje JKP “Rad” Ključ u saradnji sa Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona i općinom Ključ. Vrijednost projekta procjenjuje se na 32 000 KM, gdje će MGPUZO osigurati 25 000 KM, a preostalih 7 000 KM JKP “Rad”.

Podršku projektu dala je i općina Ključ, a tokom isporuke kanti Općinski načelnik Nedžad Zukanović zajedno sa Arminom Čahutom koordinatorom ispred općine Ključ sa JKP „Rad“ i Sebihom Čajić, direktoricom JKP „Rad“ posjetio je reciklažno dvorište gdje su kante smještene.

„Ovaj projekat je od posebnog značaja za cijelu općinu Ključ, te se ovom prilikom mole građani da učestvuju u realizaciji, kako bi se ekološka svijest podigla na određenu razinu, a samim tim dobili čistu i zdravu okolinu“ istakao je Načelnik Zukanović.

Realizacijom projekta “Moja eko kanta” prvi put na području našeg kantona građani imaju mogućnost selektiranja otpada na mjestu nastanka tj. pred svojom kućom, a uz to 700 domaćinstava dobija kantu za selektiranje besplatno. Projekat je do posebnog značaja za općinu Ključ jer građanima daje mogućnost da odvajaju otpad na mjesto nastanka i izdvajaju sekundarne sirovine koje neće završiti na deponiji nego će biti predane operaterima koji će iste ponovo vratiti u proizvodnju.