Denis Bećirović

Vučiću, nema paralele između Kosova i bilo kojeg dijela nedjeljive Bosne i Hercegovine!

Potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović kaže kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć, gostujući na televiziji B92, poručio da je “pred Srbijom težak period zbog Kosova i Republike Srpske”.

„Državni predstavnici Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici međunarodne zajednice, moraju Vučiću poslati jasnu poruku da Kosovo i bh. entitet RS ne mogu nikako stati u istu rečenicu.

Nedopustivo i neutemeljeno je praviti bilo kakvu paralelu između Kosova i bh. entiteta RS. Vučić bi morao znati da je Kosovo bilo autonomna pokrajina unutar jugoslovenskog federalizma i da je imalo svoje predstavnike u najvišim institucijama bivše Jugoslavije.

Vučić treba zapamtiti za sva vremena da neće Bosna i Hercegovina plaćati ceh pogrešne srbijanske politike koja je na Kosovu sistematski kršila prava Albanaca, kao i činila i brojne zločine i masovno protjerivanje albanskog stanovništva.

S druge strane, bh. entitet RS nije postojao ni u Jugoslaviji ni u Bosni i Hercegovini sve do potpisuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada je pozicioniran kao entitet u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini.

Za Vučića bi, također, bilo korisno da ne zaboravi da su najviši politički i vojni vrh bh. entiteta RS osuđeni na najvišim svjetskim sudovima za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, a Srbija da nije spriječila genocid, iako je to bila dužna prema zvaničnim konvencijama Ujedinjenih nacija.

Zbog toga, kao i zbog brojnih drugih razloga, zvaničnici Srbije moraju znati da nemaju ni moralno, ni pravno, ni političko, ni historijsko pravo da na bilo koji način i u bilo kojem kontekstu povezuju Kosovo s bilo kojim nedjeljivim dijelom Bosne i Hercegovine“, rekao je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.