Denis Bećirović

Vučićeva posjeta je promašena ako ne prizna genocid

Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je danas u trenutku kada su članovi Komisije trebali razmatrati dopune Izbornog zakona koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima. Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je danas u trenutku kada su članovi Komisije trebali razmatrati dopune Izbornog zakona koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima.

To je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović kao i dopune Krivičnog zakona koje su predviđale zabranu negiranja genocida, a oba ova zakona trebala su biti predmet rasprave poslanika na sjednici Predstavničkog doma koja je zakazana za 7. septembar, nakon što o njima mišljenje da Komisija.

Na samom početku rasprave poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković zatražio je da se o ovoj tački ne raspravlja tvrdeći da sjednici ne prisustvuju predstavnici hrvatskog naroda, iako je na zasjedanju bio Željko Komšić (Demokratska fronta – DF), potom se ispravio i kazao da sjednici ne prisustvuju članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto i Nikola Lovrinović, koji su prethodno opravdali svoj izostanak.

U izjavi za medije Bećirović je ocijenio da je razlog zbog kojeg su Pandurević i Novaković napustili sjednicu zapravo samo formalni, smatrajući da je pozadina mnogo dublja jer oni nastoje onemogućiti raspravu o ovom pitanju uoči posjete predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića najavljene za četvrtak i petak.

Naglasio je i da je sve to urađeno da Vučić ne bi bio u neugodnoj poziciji, ali ga je danas Bećirović ponovo pozvao da kao predsjednik države koja je članica Ujedinjenih nacija prizna presudu najvišeg suda UN-a, odnosno Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđena da je u Srebrenici izvršen genocid.

“Njegova posjeta je promašena ukoliko to ne učini. To je jedno s drugim povezano i vjerovatno je to razlog zbog kojeg je onemogućena rasprava o ovim zakonskim prijedlozima na sjednici Komisije. Radi se o protivposlovničkoj blokadi”, mišljenja je Bećirović.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.