Gušenje medijskih sloboda u BiH

VSTV BiH mora zaustaviti pravosudno-politički progon novinara

Socijaldemokratska partija BiH smatra nedopustivim nastavak totalitarističke represije od strane pravosudnih organa entiteta Republika Srpska usmjerene ka novinarima Federalne televizije, Al Jazeera Balkans i portala Novi.ba, a sve zbog, navodnog, širenja vjerske i nacionalne netrepljivosti.

U Banja Luci je u petak održano prvo ročište u krivičnom postupku protiv šest novinara ovih medijskih kuća, zbog priloga emitovanog  2012. godine na FTV, povodom oblilježavanja 20 godina postojanja RS, uz neoprostivu šutnju institucija BiH i međunarodnih predstavnika.

Pozivamo VSTV BiH da odmah, po službenoj dužnosti, reaguje i zaustavi političko-pravosudni progon novinara nezabilježen u modernoj Evropi, jer je evidentno da vlast u RS i na ovaj način želi ugušiti medijske slobode u BiH.

Ukoliko pravosudni organi ovog entiteta zaista žele kažnjavati govor mržnje, onda bi morali raditi u tri smjene, a prvo bi se, što hitnije, morali pozabaviti sa istragom protiv čelnika Narodne skupštine RS-a.

Njihovim nedavnim sramnim priznanjima ratnim čelnicima RS, direktno su opravdali i slavili genocid, ratne zločine i etničko čišćenje počinjene za vrijeme agresije na BiH, što na najgrublji način vrijeđa žrtve i širi nacionalnu netrpeljivost.

Osim toga, pravosudni organi bi se trebali pozabaviti i sa, skoro, svakodnevnim govorom mržnje i širenjem nacionalne netrepljivosti iz manjeg bh. entiteta, često i od strane RTRS i njihovih masno plaćenih medijskih stručnjaka.

Začuđujuća je i šutnja vladajuće koalicije u BiH, koja svojim prešućivanjem ovakvih pritisaka na novinare, opravdava i podstiče zloupotrebu pravosuđa i time od BiH pravi jedini prostor u Evropi, gdje novinari idu u zatvor ukoliko rade svoj posao.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.