Saša Magazinović

Vrlo je moguća blokada izbora naredne godine

SDP će u hitnu proceduru uputiti zakon kojim želi spriječiti moguću blokadu izbora u BiH 2022. godine. Najavio je to na danšnjoj konferenciji za novinare Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Magazinović je kazao da u toj stranci imaju saznanja da bi neusvajanja budžeta institucija BiH u narednoj godini Opći izbori mogli biti blokirani.

“Jedan od scenarija koji je u opticaju i koji je vrlo moguć jeste da se blokira održavanje izbora 2022. godine. I kolege iz vladajućih stranaka raspolažu sa ovim informacijama”, naveo je Magazinović.

Kako je objasnio, njihov prijedlog zakona sadrži mehanizam za sprječavanje te blokade, na način da bi održavanje izbora moglo biti osigurano i za vrijeme privremenog finansiranja.

Magazinović je danas govorio i o principima za vođenje pregovora o promjeni Izbornog zakona BiH. Obrazlažući četiri principa koje zagovara ova stranka, on je rekao da u pregovorima treba da učestvuju sve parlamentarne političke stranke na nivou BiH, da proces pregovora treba biti transparentan, da se sve aktivnosti odvijaju u zgradi Parlamenta BiH, a a da rezultat pregovora treba biti implementacija presuda i pošten izborni proces.

Na današnjoj konferenciji obratio se i Irfan Čengić, SDP-ov federalni zastupnik, koji je podsjetio da budžet institucija BiH nije usvojen još ni za ovu godinu, te je tek bio sumnjičav u vezi onoga za narednu.