Irfan Čengić

Vrijeme je za besplatne udžbenike svima

U Kantonu Sarajevo je u toku utvrđivanje Nacrta teksta Zakona o udžbenicima, a Socijaldemokratska partija BiH će zahtijevati da se ovim Zakonom definiše da udžbenici za osnovnu školu budu besplatni od naredne školske godine. Poručujumo da obrazovanje nije roba i da svako dijete mora imati jednake šanse za učenje, razvoj i napredak, bez obzira na njegovo imovinsko stanje.

„Vrijeme je za besplatne udžbenike za svu djecu u osnovnim školama i tražimo da to bude dio novog Zakona o udžbenicima. Porodice sa dvoje djece u školi daju i po 300 KM godišnje za udžbenike, a to je neizdrživ udarac na kućni budžet u zemlji u kojoj pola miliona građana živi na ivici siromaštva. Ovo je jedna od naših politika iz Plana 10 i planiramo je provesti u cijeloj BiH nakon izbora. Pozdravljamo napore Vlade Kantona Sarajevo za donošenje ovog Zakona, ali smatramo da je isti potrebno poboljšati u mnogo aspekata i njime osigurati pravo na besplatne udžbenike” istaknuo je generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

Za vrijeme dok je resorni ministar obrazovanja FBiH bio Damir Mašić uvedeni su besplatni udžbenici za sve prvačiće, a nakon toga za socijalno ugroženu djecu, ali je federalna SDA-HDZ Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem ukinula taj program 2016. godine. Socijaldemokrate ovaj potez ne čudi jer je kompletna vladavina desničara obilježena socijalnom neosjetljivošću i potezima koji idu u korist samo vlasnicima sumnjivog kapitala.

“Potrebna izdvajanja za kupovinu udžbenika svim učenicima ne bi iznosila više od pet miliona KM. To je najskuplji mogući scenarij, što znači da bi vjerovatno bili jeftiniji, a isti set udžbenika bi se koristio najmanje četiri godine. Udžbenici bi se dodjeljivali kroz školske biblioteke na principu solidarnosti među učenicima različitih generacija. U projekat finansiranja bi se, u slučaju potrebe, mogle uključiti i lokalne zajednice. Ako SDA-ova Vlada u Kantonu Sarajevo to ne zna uraditi, neka odgode primjenu pomenute odredbe, jer će ljevica, ukoliko dobije podršku građana na oktobarskim izborima, sigurno znati kako osigurati besplatne udžbenike svima”, dodao je Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.