Berina Proho za Sutra.ba

Vrijeme je da se krene!

Uoči oktobarskih izbora osjećamo potrebu da predstavimo mlade kandidate, one koji su najmanje ili nikako zastupljeni u medijima. Želimo predstaviti mlade snage, ljude koji žele nešto mijenjati!

Slika

 SUTRA.ba: Većina djevojaka vaših godina studira, ispija kafe, ali ne pomišlja o političkom angažmanu. Zašto ste se vi odlčili za politiku?

Ja imam 21 godinu i studentica sam Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, popijem i ja koju kafu, ali morala sam se pokrenuti. Kroz dosadašnji angažman bila sam aktivna u NVO sektoru, njegovala ljubav prema sportu i umjetnosti, ali došlo je vrijeme da se malo ozbiljnije pozabavim sa svojom budućnošću. Motiv za kandidaturu za zastupnicu u Skupštini KS je prije svega lični. Samo želim objasniti šta znači lični, da ne bilo dvosmisleno shvaćeno. Kada i sama završim fakultet pitaću se šta je sa mojim pripravničkim radom, ispitom, prvim zaposlenjem? To su također problemi koji tište svu omladinu KS. Zbog svega ovoga dolazi nam do „odliva mozgova“, privreda se ne pokreće, omladina bježi „trbuhom za kruhom“, a biroi se pune kao sarajevski kafići. Ako mi do sada to nisu omogućili odlučujem se preuzeti svoju i budućnost mladih osoba u svoje ruke. .

SUTRA.ba: Kako poboljšati položaj mladih u strankama?

Problem mladih osoba je generalna apolitičnost i pasivnost, te se sa rečenicom da stranke/partije nemaju sluha za omladinu i da je njihov položaj i utjecaj u istima minoran, apsolutno ne stoji. Stvarni problem je taj da je većina omladine nezainteresovana, pasivna i ukoliko se i uključi jako nestrpljiva. Činjenica je da je situacija u društvu vrlo teška i ozbiljna, ne mogu se neke stvari riješiti preko noći. Politika nam je sastavni dio života i putem nje krojimo na neki način naše sudbine. Ja sam u partiji već 4 godine i zalaganjem i trudom u aktivnostima sam postala prepoznata te su mi ukazali povjerenje kandidujući me za Skupštinu KS.

SUTRA.ba: Mladi nerado ulaze u politiku. Postoji li nešto što ih može natjerati na suprotno?

Mladi su prije svega apstinenti, zabrinjavajući broj mladih osoba ne glasa na izborima i samim tim negativno utječe na svoju budućnost. Ako nisu već aktivni glasači, još je lakše shvatiti njihovu apsolutnu pasivnost po  pitanju  i političkog aktivizma. Rečenice kojima se "brane" su da oni ne mogu ništa promijeniti, da i da se uključe ne mogu ništa uraditi. Nisu svjesni da upravo njihova „kvačica“ može doprinijeti promjeni ili još bolje da se se upravo oni uključe i budu pokretači promjena.

SUTRA.ba: Jesu li izbori pravi i jedini način da se nešto promijeni?

Svako ima pravo da bira i da bude biran. Prema tome biranjem i mjenjamo stvarnost, te se slažem sa činjenicom da su izbori pravi  i jedini način da se nešto promjeni. Promjeniće se time vladajuća struktura, međutim ti izabrani trebaju raditi, a birači treba da budu njihovi korektori da ih upozoravaju da su oni tu zato što su ih birači izabrali i da su oni u službi naroda. Iznad sam navela da je veliki broj ljudi apstinenti, mladi u zabrinjavajućem broju, što nam govori o tome da apstinenti upravo svojim ne glasanjem utječu negativno na sudbinu poslije izbora. Najbolji je savjet apstinentima je da uzmu olovke u ruke i svojom "kvačicom" na izbornom listiću vjeruju u budućnost ove zemlje.

 SUTRA.ba: Uvijek može gore, BiH je klasičan primjer. Zbog čega?

Kod nas u narodu je poznata fraza: “Dobro je, ne daj Bože gore.“. Samom tom frazom jasno se može vidjeti da iako nije dobro mi se tješimo da nam može biti i još gore, pa se pasiviziramo i tako tonemo u veću dubiozu. Skloni smo kritikovati, ali ništa mijenjati. Očekujemo da svi naši problemi nestanu „preko noći“, a ustvari samo zajedničkim trudom, zalaganjem i ljubavlju prema našoj domovini možemo stvari mijenjati korak po korak. BiH nije slučaj ni klasičan primjer, već ga mi takvim činimo sa frazom „Ne daj Bože gore.“.

SUTRA.ba: Vaša poruka mladima?

Tek imam 21 godinu života iza sebe, nisam ni puna iskustva,  ni znanja, tek sam na početku, ali imam volju i potrebu da živim u boljem Sarajevu u boljoj BiH. Strah me za ono što me čeka poslije studija, zato sam odlučila da se pokrenem. Neću lagati i reći  da ću za prvu godinu mandata uraditi to, drugu to, za vijek mandata to…
Ali mogu stati pred  sve ljude, omladinu KS i reći da ću pokušati zakotrljati kotač promjena. Kotač pokreću lanci, lanac čine karike. Karike predstavljaju: obrazovanje, tržište rada, budžet, privreda.
Za strukturalne i sistemske promjene treba vremena, ali kada se pokrenu one se i dovedu do kraja.
Bitno ih je pokrenuti. Neću se libiti da to budem ja, jer i moja budućnost zavisi od toga. Prema tome centralna poruka mladima je: „ #PokreniSe, vrijeme je! „

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.