Nermin Nikšić

Vrijeme je da imamo vlast koja će biti rezultat izborne volje građana

Sastanak lidera nekoliko bh. političkih stranaka s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šefom Delegacije Evropske unije (EU) i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom održan je u rezidenciji američke ambasadorice, a tema susreta je izmjena Izbornog zakona BiH.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, kazao je da su dogovoreni detalji koji bi mogli dati pozitivan smjer u rješavanju problema.

“Mislim da smo mi sa svoje strane napravili iskorak i pokazali spremnost na saradnju i iznalazak rješenja. Očekujemo da i ostale partije u FBiH iskažu takav interes. Treba konačno doći do rješenja, da imamo vlast koja će biti rezultat izborne volje građana, a gdje će biti omogućena zaštita vitalnog nacionalnog interesa svih nas.

Predstavnici SAD i Evropske unije su tu da razgovaraju sa nama, ne navijajaju ni za jednu političku partiju, ni za jednog predstavnika političkih partija i ni za jedno rješenje. Vrlo je bitno ovo što smo danas imali, da se dogovorimo kako vidimo dalje rješavanje.

Ako smo spremni mijenjati Ustav FBiH, onda da redefiniramo nadležnosti Doma naroda, da imamo Dom naroda koji će odlučivati samo o vitalnom nacionalnom interesu i onda mislim da nećemo imati nikakav problem odakle će biti koji delegat. Na ovaj način u ovom trenutku je Dom naroda važniji od Zastupničkog doma.

Praktično, dovodimo u pitanje potrebu za postojanjem Zastupničkog doma”, kazao je Nikšić.

Ovo je bio još jedan u nizu sastanaka na kojem se pokušalo doći do zajedničkog rješenja za izmjene Izbornog zakona kojim bi se osiguralo održavanje općih izbora planiranih za oktobar ove godine te implementacija izbornih rezultata.

Rok za usvajanje izmjena Izbornog zakona u oba Doma Parlamentarne skupštine BiH je maj mjesec, u kojem Centralna izborna komisija (CIK) BiH treba raspisati opće izbore.

Nap.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.