Sarajevo

Vratiti dignitet prosvjetnim radnicima u Federaciji BiH

Razgovarano je o ekonomsko-socijalnom položaju zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine, s obzirom na različit status, tretman i uslove rada u odgojno-obrazovnim ustanovama u kantonima u Federaciji BiH, kao i različit materijalni položaj prosvjetnih radnika

Slika

U okviru redovnih aktivnosti i kontinuirane saradnje u vezi sa stanjem u obrazovanju i pravima zaposlenika u školstvu, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić sastao se danas u Sarajevu sa predsjednicima Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Federacije BiH te Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Selvedinom Šatorovićem iĐevadom Hadžićem.

Razgovarano je o ekonomsko-socijalnom položaju zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine, s obzirom na različit status, tretman i uslove rada u odgojno-obrazovnim ustanovama u kantonima u Federaciji BiH, kao i različit materijalni položaj prosvjetnih radnika.

Predstavnici sindikata posebno su istakli težak položaj prosvjetnih radnika, pogotovo u onim kantonima gdje isplate plaća prilično kasne. Stoga je apelirano na vlade tih kantona da se, uvažavajući značaj i odgovornost posla kojim se bave, obaveze prema zaposlenim u školstvu kao i studentskim centrima izvršavaju prioritetno i redovno te izbjegava svako dalje marginaliziranje prosvjetnih radnika.

„S obzirom na trenutno stanje i položaj, zaposleni u osnovnim i srednjim školama su opravdano nezadovoljni i slabo motivirani. Toga moraju biti svjesne i sve kantonalne vlade te preuzeti odgovornost i stati u zaštitu ljudskih i radničkih prava te dostojanstva „prosvjetara“. Tretman i status prosvjetnih radnika nisu na odgovarajućem nivou i stvari se konačno trebaju mijenjati“, kazao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, poručivši  da je obaveza svih aktera sistema obrazovanja da sarađuju i zajednički djeluju na rješvanju svih prisutnih problema, kao i realizaciji zacrtanih ciljeva na razvoju i poboljšanju kvalitete obrazovanja.

Predsjednici granskih sindikata izrazili su zadovoljstvo što imaju partnera u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke te na rješavanju ovih i sličnih problema najavili zajedničko djelovanje prema odgovornim nivoima vlasti. Također, navedeno je da postojeća praksa i uređenje, po kojoj je nadležnost nad obrazovanjem na kantonima, neodrživa te da je neophodno da se kroz ustavne promjene ovaj proces preduprijedi kako se nadležnost ne bi prenosila na niže nivoe nego je neophodno tražiti adekvatna rješenja za prijenos nadležnosti na viši nivo.

Na sastanku je bilo riječi i o jedinstvenim pedagoškim standardima i normativima za osnovne i srednje škole u Federaciji BiH. Istaknuto je da je taj dokument za osnovne škole u Federaciji BiH, koji je izradila radna grupa sastavljena od predstavnika kantonalnih i federalnog ministarstva obrazovanja te sindikata, usaglašen te da se očekuje njegovo skoro usvajanje i objavljivanje. Složili su se da je potrebno ubrzati rad na izradi dokumenta za oblast srednjeg obrazovanja te najavili saradnju i na projektima. Pedagoški standardi i normativi trebali bi ponuditi ujednačen sistem svih standarda u obrazovanju u Federaciji BiH, od broja učenika, broja odjeljenja i broja zaposlenih, pa do opremljenosti škola i ujednačavanja planske strukture broja predmeta i sati.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.