Vranić: Akcija vakcinacije polučila uspjehom

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo peti vikend zaredom organizira akciju “Vakcinacija prema građanima”.

Ovog vikenda u Importanne Shopping Centru u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, vakcinisane su 402 osobe, a u tržnim centrima do sad ukupno je vakcinisano više od 4.500 osoba.

Ove subote vakcinacija se vršila na punktu u Importanne Shopping Centru, gdje su nakon velikog odziva građana aplicirano ukupno 402 doze. Građanima su na raspolaganju bile vakcine “Moderna”, “Pfizer” i “Sinopharm” za prvu, drugu i treću dozu.

Ministar zdravstva Haris Vranić za Raport je kazao da je ideja o akciji „vakcinacija prema građanima“ već odavno prisutna, a da je njenu operacionalizaciju uspio uobličiti kroz KŠ MZ.

“Više je nego vidljvo, na našu radost, da smo postigli pun pogodak sa akcijom, jer smo samo u dane vikenda vakcinisali preko 6000 naših građana, po svim kategorijama. Mislim da smo sada već prešli prag od 60% imuniziranih građana KS, što je nadmašilo i Beograd, i Zagreb, i Split, Ljubljanu……. Mislim da je građanima nekako opuštenije i slobodnije se vakcinisati u nekom lijepom okruženju nego li su to zdravstvene ustanove, ašto nam brojke i pokazuju. A nadam se da će se vremenom učiniti i neko sociološko istraživanje ovog fenomena”, kazao je Vranić za naš portal.

Navodi kako posebno treba naglasiti predani i odgovorni rad vakcinalnih timova koji su učestvovali u „vikend“ akciji, te i susretljivost svih tržnih centara u kojima su bili.

“Ipak se malo ističe TC Importane koji je pored infrastrukture omogućio i obroke za vakcinalne timove, besplatan parking, sokove i slatkiše za naše vakcinirane građane. Ova akcija će se nastaviti i u idućoj godini, nadam se da će se još veći broj naših građana prijavit za vakcinaciju, čime idemo ka famoznom, a ostvarivom cilju od 70% vakcinisanih.

Ipak, molim sve građane na oprez, pridržavanje epidemioloških mjera, pogotovo u vrijeme praznika. Radi zaštite naših građana, i trenutno stabilne epidemiološke slike, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološkog stanja, KŠ i Vlada se neće libiti preduzimanja i oštrijih mjera”, zaključio je Vranić.