Almir Babajić za portal Naša riječ

Vraćanje digniteta i radnih navika GV Zenica i rješavanje problema su naši ključni zadaci

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, koja je održana 24. decembra prošle godine, vijećnik Almir Babajić iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) izabran je za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica. Sa predsjedavajućim Babajićem razgovarali smo o dosadašnjem, ali i radu Gradskog vijeća Zenica u narednom periodu. Kao najvažnije zadatke Vijeća izdvojio je vraćanje digniteta i radne navike Gradskog vijeća, te rješavanje problema sa kojima se grad susreće.

NR: Šta Vama znači podrška kolega koji su Vas izabrali za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica i sama ta funkcija, te čemu ćete, ponajviše, težiti tokom mandata?

BABAJIĆ: Podrška koju su mi pružile kolege, jednoglasno, zaista znači mnogo. Pogotovo ako uzmemo u obzir u kakvoj su se atmosferi u prethodne četiri godine održavale sjednice Gradskog vijeća. Za mene je ovo jedna velika odgovornost i obaveza i učinit ću sve da opravdam povjerenje građana koji su me izabrali i mojih kolega.
Jednoglasni u odlukama

NR: Od preuzimanja mandata, pa do danas, održane su četiri sjednice Gradskog vijeća Zenica, a peta je već najavljena. Kakvim ocjenjujete dosadašnji rad Gradskog vijeća Zenica, odnosno vijećnika?

BABAJIĆ: Ako uzmete u obzir da ćemo u prvom mjesecu rada održati pet sjednica sa preko 70 usvojenih tačaka dnevnog reda, definitivno možemo konstatovati da smo odgovorili na drugi zadatak, vraćanje radne navike u Gradsko vijeće. Rad vijeća ocjenjujem izuzetno konstruktivnim. Sama činjenica da su svi zaključci, bez obzira ko ih je predložio, jednoglasno usvojeni, govori u prilog tome da postoji međusobno uvažavanje.

NR: Šta će biti glavni cilj djelovanja i rada Gradskog vijeća Zenica u naredne četiri godine?

BABAJIĆ: U svom izlaganju, na prvoj konstituirajućoj sjednici sam rekao da su tri glavna zadatka pred nama. Prvi je da vratimo dignitet Gradskog vijeća i dostojanstvo svih aktera na političkoj sceni u Zenici. Drugi zadatak je da vratimo radnu naviku u Gradsko vijeće jer su u prošloj godini održane samo dvije sjednice i treći zadatak je da adekvatno odgovorimo na sve probleme sa kojima se grad susreće a to se, prije svega, odnosi na posljedice koje će ostaviti pandemija korona virusa na ekonomske i društvene aspekte života ali i da odgovorimo na standardne probleme sa kojima se građani susreću – nezaposlenost, odlazak mladih, ekologija, loša komunalna infrastruktura, itd.

Program rada u pripremi

NR: Kada će biti usvojen Program rada Gradskog vijeća Zenica za 2021. godinu?

BABAJIĆ: Program rada Gradskog vijeća za 2021. godinu je u izradi. Mislili smo da će Nacrt biti gotov za sjednicu koja je najavljena za 28. januar ali, nažalost, Stručna služba Gradskog vijeća nije mogla da završi sve pripreme u ovako kratkom roku. Veliki problem za izradu i Budžeta i Programa rada Vijeća nam je napravilo i odgađanje izbora. Vjerujem da ćemo već na sljedećoj sjednici imati i Nacrt Programa rada Vijeća.

NR: Koji su to ključni problemi, odnosno odluke, na čija rješenja čekaju građani Zenice?

BABAJIĆ: Po mome mišljenju, moramo što prije pokrenuti proces uvođenja investitora u Poslovne zone Zenica-jug i Zenica-sjever i otvoriti nova radna mjesta. Nezaposlenost je, definitivno, najveći problem u Zenici. Ove zone vidim kao potencijal za ekonomski i prostorni razvoj grada. Postoji još mnogo problema/potreba građana a većina njih se rješava kroz Budžet a ne odlukama. Zatvoreni bazen, skijalište na Smetovima i uređena izletišta, komunalna infrastruktura, saobraćajna gužva su problemi za koje moramo u budućnosti pronaći rješenja.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu