Almir Babajić za portal Naša riječ

Vraćanje digniteta i radnih navika GV Zenica i rješavanje problema su naši ključni zadaci

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, koja je održana 24. decembra prošle godine, vijećnik Almir Babajić iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) izabran je za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica. Sa predsjedavajućim Babajićem razgovarali smo o dosadašnjem, ali i radu Gradskog vijeća Zenica u narednom periodu. Kao najvažnije zadatke Vijeća izdvojio je vraćanje digniteta i radne navike Gradskog vijeća, te rješavanje problema sa kojima se grad susreće.

NR: Šta Vama znači podrška kolega koji su Vas izabrali za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica i sama ta funkcija, te čemu ćete, ponajviše, težiti tokom mandata?

BABAJIĆ: Podrška koju su mi pružile kolege, jednoglasno, zaista znači mnogo. Pogotovo ako uzmemo u obzir u kakvoj su se atmosferi u prethodne četiri godine održavale sjednice Gradskog vijeća. Za mene je ovo jedna velika odgovornost i obaveza i učinit ću sve da opravdam povjerenje građana koji su me izabrali i mojih kolega.
Jednoglasni u odlukama

NR: Od preuzimanja mandata, pa do danas, održane su četiri sjednice Gradskog vijeća Zenica, a peta je već najavljena. Kakvim ocjenjujete dosadašnji rad Gradskog vijeća Zenica, odnosno vijećnika?

BABAJIĆ: Ako uzmete u obzir da ćemo u prvom mjesecu rada održati pet sjednica sa preko 70 usvojenih tačaka dnevnog reda, definitivno možemo konstatovati da smo odgovorili na drugi zadatak, vraćanje radne navike u Gradsko vijeće. Rad vijeća ocjenjujem izuzetno konstruktivnim. Sama činjenica da su svi zaključci, bez obzira ko ih je predložio, jednoglasno usvojeni, govori u prilog tome da postoji međusobno uvažavanje.

NR: Šta će biti glavni cilj djelovanja i rada Gradskog vijeća Zenica u naredne četiri godine?

BABAJIĆ: U svom izlaganju, na prvoj konstituirajućoj sjednici sam rekao da su tri glavna zadatka pred nama. Prvi je da vratimo dignitet Gradskog vijeća i dostojanstvo svih aktera na političkoj sceni u Zenici. Drugi zadatak je da vratimo radnu naviku u Gradsko vijeće jer su u prošloj godini održane samo dvije sjednice i treći zadatak je da adekvatno odgovorimo na sve probleme sa kojima se grad susreće a to se, prije svega, odnosi na posljedice koje će ostaviti pandemija korona virusa na ekonomske i društvene aspekte života ali i da odgovorimo na standardne probleme sa kojima se građani susreću – nezaposlenost, odlazak mladih, ekologija, loša komunalna infrastruktura, itd.

Program rada u pripremi

NR: Kada će biti usvojen Program rada Gradskog vijeća Zenica za 2021. godinu?

BABAJIĆ: Program rada Gradskog vijeća za 2021. godinu je u izradi. Mislili smo da će Nacrt biti gotov za sjednicu koja je najavljena za 28. januar ali, nažalost, Stručna služba Gradskog vijeća nije mogla da završi sve pripreme u ovako kratkom roku. Veliki problem za izradu i Budžeta i Programa rada Vijeća nam je napravilo i odgađanje izbora. Vjerujem da ćemo već na sljedećoj sjednici imati i Nacrt Programa rada Vijeća.

NR: Koji su to ključni problemi, odnosno odluke, na čija rješenja čekaju građani Zenice?

BABAJIĆ: Po mome mišljenju, moramo što prije pokrenuti proces uvođenja investitora u Poslovne zone Zenica-jug i Zenica-sjever i otvoriti nova radna mjesta. Nezaposlenost je, definitivno, najveći problem u Zenici. Ove zone vidim kao potencijal za ekonomski i prostorni razvoj grada. Postoji još mnogo problema/potreba građana a većina njih se rješava kroz Budžet a ne odlukama. Zatvoreni bazen, skijalište na Smetovima i uređena izletišta, komunalna infrastruktura, saobraćajna gužva su problemi za koje moramo u budućnosti pronaći rješenja.