Jelena Pekić, članica Glavnog odbora SDP BiH

Volontiranje mora biti adekvatno priznato i omogućeno svima

Najveći problem sa kojim se mladi suočavaju prilikom izlaska na tržište rada jeste nedostatak radnog iskustva, a prilika da steknu svoje prvo radno iskustvo skoro da i nema, ili je ona namjenjena samo onima najsrećnijima. Izmjenama i dopunama Zakona o volontiranju omogučiće se svakoj mladoj osobi da tu priliku potraži u svojoj lokalnoj zajednici koja će prema novim zakonskim odredbama biti dužna omogućiti mladim osoba da kroz volontiranje steknu neophodna znanja i vještine. Sigurna sam da će opštine, podmlađene novim volonterima, postati efikasniji i bolji servisi građanima.

Sa druge strane, veoma je značajno što se izmjenama zakona jasno precizira da je volontiranje priznato i da mladi koji kroz program volontiranja steknu radno iskustvo, mogu polagati opšti i stručni ispit, te ravnopravno aplicirati na oglase za posao u državnoj službi, što do sada nije bio slučaj.

Volontiranje je veoma značajno za razvoj i profesionalno usavršavanje, zato vjerujem da će kampanja „Radno iskustvo svima“ značajno doprinjeti i promociji volonterizma kod mladih osoba.