Vojina Mijatovića ne plaše prijetnje: Nastavljam se boriti za građansku i evropsku BiH

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović opet dobija prijetnje iz RS-a. Razlog su njegovi javni stavovi koje je ovih dana iznio povodom nacionalističkih ispada političara u Banjaluci. Na napade Mijatović je odgovorio otvorenim pismom koje u cijelosti prenosimo.

“Ja sam Vojin Mijatović rođen u Banja Luci, odrastao u Beogradu, a već 22 godine sa svojom porodicom živim u Banja Luci u svojoj Bosni i Hercegovini.

Dvije decenije sam radio kako u entitetskim tako i državnim institucijama, moja biografija i moj imovinski karton je javna stvar i svako ko želi može pronaći u javnim dokumentima.

Politički zagovaram zajednički život, multietničku i sekularnu državu u kojoj se svi narodi poštuju, ne mrze, u kojoj vladaju zakoni, u kojoj institucije rade za građane, a ne partije i stranke.

Antifašista sam, i to cijeli svoj život, bio sam ponosan kao član SNSD-a koji je tada baštinio antifašističke vrijednosti, a ponosan sam i danas kao član SDP-a koji baštini antifašističke vrijednosti.

Zalažem se za članstvo u EU i NATO, zalažem se radnička prava, prava manjina, zalažem se da u BiH minimalna plata bude 2.000 KM, a minimalna penzija 1.000 KM.

Zalažem se da u BiH imamo jedan obrazovni program, a da svako ima pravo na svoj jezik.

Zalažem se da vjeronauka nema šta da traži u školama, ali da nam djeca trebaju učiti bar još jedan strani jezik i nove tehnologije.

Zalažem se da vjerskim zajednicama nema mjesta u politici, kao što politici nema mjesta u vjerskim zajednicama, vjeroispovijest je privatna stvar svakog građanina!

Ako je ovo sve izdaja jednog rođenog Banjalučanina prihvatam izdajnik sam, a samo dobro svi razmislite šta vam nude ove silne patriote, a još jednom napominjem i spreman sam javno da izađemo pred građane i položimo račun od obrazovanja, do imovine i načina kako smo je svi stekli, do profesionalne biografije!

Ako sam izdajnik što volim svoju zemlju Bosnu i Hercegivinu sa zadovoljstvom ću reći izdajnik sam, ali dok sam živ boriću se za građansku i evropsku Bosnu i Hercegovinu, ni srpsku, ni bošnjačku, ni hrvatsku, već zemlju svih nas Bosanaca i Hercegovaca”, poručio je Mijatović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu