Vojina Mijatovića ne plaše prijetnje: Nastavljam se boriti za građansku i evropsku BiH

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović opet dobija prijetnje iz RS-a. Razlog su njegovi javni stavovi koje je ovih dana iznio povodom nacionalističkih ispada političara u Banjaluci. Na napade Mijatović je odgovorio otvorenim pismom koje u cijelosti prenosimo.

“Ja sam Vojin Mijatović rođen u Banja Luci, odrastao u Beogradu, a već 22 godine sa svojom porodicom živim u Banja Luci u svojoj Bosni i Hercegovini.

Dvije decenije sam radio kako u entitetskim tako i državnim institucijama, moja biografija i moj imovinski karton je javna stvar i svako ko želi može pronaći u javnim dokumentima.

Politički zagovaram zajednički život, multietničku i sekularnu državu u kojoj se svi narodi poštuju, ne mrze, u kojoj vladaju zakoni, u kojoj institucije rade za građane, a ne partije i stranke.

Antifašista sam, i to cijeli svoj život, bio sam ponosan kao član SNSD-a koji je tada baštinio antifašističke vrijednosti, a ponosan sam i danas kao član SDP-a koji baštini antifašističke vrijednosti.

Zalažem se za članstvo u EU i NATO, zalažem se radnička prava, prava manjina, zalažem se da u BiH minimalna plata bude 2.000 KM, a minimalna penzija 1.000 KM.

Zalažem se da u BiH imamo jedan obrazovni program, a da svako ima pravo na svoj jezik.

Zalažem se da vjeronauka nema šta da traži u školama, ali da nam djeca trebaju učiti bar još jedan strani jezik i nove tehnologije.

Zalažem se da vjerskim zajednicama nema mjesta u politici, kao što politici nema mjesta u vjerskim zajednicama, vjeroispovijest je privatna stvar svakog građanina!

Ako je ovo sve izdaja jednog rođenog Banjalučanina prihvatam izdajnik sam, a samo dobro svi razmislite šta vam nude ove silne patriote, a još jednom napominjem i spreman sam javno da izađemo pred građane i položimo račun od obrazovanja, do imovine i načina kako smo je svi stekli, do profesionalne biografije!

Ako sam izdajnik što volim svoju zemlju Bosnu i Hercegivinu sa zadovoljstvom ću reći izdajnik sam, ali dok sam živ boriću se za građansku i evropsku Bosnu i Hercegovinu, ni srpsku, ni bošnjačku, ni hrvatsku, već zemlju svih nas Bosanaca i Hercegovaca”, poručio je Mijatović.