Vojin Mijatović traži ostavke Debevca i Mehmedagića

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, uputio je otvoreno pismo Ranku Debevcu, predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine i Osmanu Mehmedagiću, generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercergovine, u kojem traži da podnesu neopozive ostavke.

Njegovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

– Poštovani,

Svjedoci smo svakodnevnog urušavanja digniteta Suda Bosne i Hercegovine i funkcije predsjednika Suda BiH, kao i integriteta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, te pozicije generalnog direktora iste, usljed vaših kontinuiranih afera koje izlaze u javnost putem mnogih kanala informisanja.

Disperzija skandala koji vas prate se kreće od najnižih poriva koji su svakako vaša privatna stvar, osim ako nisu finansirana državnim resursima, pa do incidenata koji obuhvataju niz zloupotreba u službi, veze sa kriminalcima i narkodilerima, pranje novca, manipulacije sa videonadzorima, sumnjivo stečenu imovinu i državljanstva u BiH i Španiji, lažne diplome, pa do čitavog niza disciplinskih i krivičnih postupaka i istraga koji su u toku.

Svojim neprimjerenim vaninstitucionalnim, međusobnim kontaktima kao suprotne stranke u sudskom postupku, tačnije sastajanjima u haustorima i privatnim stanovima, od institucije Suda BiH ste napravili kafansku pravosudno-obavještajnu „materiju“.

U sprezi funkcija, predsjednika Suda BiH i generalnog direktora OSA odgovorni ste za curenje informacija i dokaza iz sudskih spisa čiji sadržaj čini eksluzivitet uvijek istog portala i medija čime je počinjeno krivično delo povrede tajnosti i zloupotreba položaja i ovlasti. Na ovaj način ste od sektora za tajnost pristupa informacijama Suda BiH i OSA BiH napavili tabloidni servis.

Posljedica ovakve zloupotrebe je kršenje Zakona o Sudu BiH, Zakona o zaštiti lica koja prijavljuje korupciju u institucijama BiH, Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, Zakona o OSA BiH i Krivičnog zakona BiH.

Ove kompromitujuće činjenice su navedene i u Izveštaju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, odnosno i kao dokazni materijal u sudskim postupcima u državama Evropske Unije, što je predstavljeno kao velika sramota za državu Bosnu i Hercegovinu.

Kontinuirane kompromitujuće objave vaših i poruka sa vama povezanih lica, kroz kontekst istih, devastirale su funkciju predsjednika Suda BiH i poziciju generalnog direktora OSA BiH do mjere glavnih aktera žute štampe i rijalitija u pravosuđu i sigunosnim agencijma Bosne i Hercegovine.

Svojim djelovanjem ugrozili ste elemetarnu premisu i funkciju Suda BiH i OSA BiH u sigurnom provođenju nadležnosti države Bosne i Hercegovine i poštovanju ljudskih prava i vladavine zakona na njenoj teritoriji.

Postavlja se pitanje povjerenja „običnog“ građanina u pravosudne i bezbjednosne institucije kada su prikazane kroz ovakve multilaterane kompenzacije i trgovinu informacijama, sudskim postupcima i predmetima!

Kada se uzme kriterijum iz prošlosti po kojem je za mnogo manju kvalifikaciju i djelo suspendovan i udaljen sa pozicije tadašnji glavni tužilac Milorad Barašin, nivo nepovjerenja u pravosuđe i institucije BiH postaje mnogo viši.

Očigledno je da niste žrtva medijskog progona i diskvalifikacije, već postoji jasna indicija da ste dio pravosudno-političke hobotnice, formalnih i neformalnih centara moći i interesnih grupa od čijih usluga i metoda imate ličnu korist.

S obzirom na konstantni i duži vremenski period iznošenja vašeg „prljavog veša“ u javnosti, začuđujući je izostanak demanta i pokretanja sudskog postupka sa vaše strane kao potencijalno oštećenih u ovoj situaciji.

Jasno vam je da bi u normalnoj-uređenoj pravnoj državi sve navedeno dovelo do vaše obligatorne suspenzije i hapšenja, ali je očigledno da igrate na kartu svog uticaja u sabotiranju svega toga.

Između ostalog, indikativna je indolentnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Savjeta ministara BiH kao mehanizama koji raspolažu sa ingerencijom nad funkcijama koje obavljate.

Na osnovu svega navedenog, pozivam Vas da podnesete neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i poziciju generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te da uz presumciju nevinosti u eventualnom sudskom postupku dokažete svoju nevinost – stoji u otvorenom pismu Vojina Mijatovića, potpredsjednik SDP-a BiH

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.