Vojin Mijatović pisao patrijarhu Srpske pravoslavne crkve: Pomozite Fati Orlović!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH pisao je Porfiriju, patrijarhu Srpske pravoslavne crkve s molbom da pomogne nani Fati Orlović.

„Velika mi je čast što sa ove vremenske distance od Vašeg ustoličenja mogu da Vam se obratim i zahvalim što nastavljate pokazivati da vjerske zajednice mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti, te stvaranju i njegovanju dijaloga, razumijevanja i tolerancije. Prema tome, molim Vas da ovu čestitku ne shvatite kao zakašnjelu i kurtoaznu, nego iz punog srca i za sve učinjeno za ovo kratko vrijeme“, počeo je Mijatović.

Prisjetio se izjave u kojoj je patrijarh Porfirije prije nekoliko godina istakao da će, kako kaže, cijelim svojim bićem uz milost Božju raditi na povezivanju ljudi i uspostavljanju mostova među ljudima.

„Na toj velikoj misiji zacjeljenja teških rana u narodima na ovim prostorima i izgradnje međusobnih povjerenja puno je prepreka. Za Vašu svetu pastirsku dužnost, kao i za sve nas potrebno je vrijeme za krucijalno pomirenje, ali svako od nas može dati značajan doprinos u rješavanju problema pojedinca, te Vam se obraćam s molbom za pomoć u prevazilaženju jednog od mnogih koji su prisutni“, kazao je Mijatović.

Zatim je nastavio, zamolivši patrijarha da svojim neupitnim i dokazanim autoritetom pomogne u slučaju izmještanja crkve sa parcele i dvorišta Fate Orlović u mjestu Konjević Polje u opštini Bratunac.

„Tragična sudbina Fate Orlović počinje 1995. godine kada su joj u genocidu u Srebrenici ubijeni muž i 20 članova porodice. Dok su se Fata sa sedmero djece i preživjeli članovi porodice nalazili u izbjeglištvu, imovina im je izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača bez zakonskog postupka eksproprijacije, te je na toj lokaciji izgrađena crkva. Poslije više od 20 godina trajanja sudskih postupaka, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, kao najviša pravosudna instanca je u oktobru 2019. godine donio presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović sa rokom izvršenja 1. april 2020. godine“, pojašnjavao je Mijatović.

Indolentnost prema ovom nezakonitom postupku crkvenih i političkih struktura tog vremena i politizacija RS u ranijem periodu su, smatra, neutralisali bilo kakvu mogućnost dogovora.

„Danas, dnevno-politički sitni interesi i opstrukcija pravosnažne presude karakteriše Srpsku pravoslavnu crkvu kao saučesnika u otimanju tuđe neprikosnovene imovine. Nedostojan sam da Vašoj Svetosti tumačim crkvene kanone za zloupotrebu materijalne prirode i sve ostale Vaše svetonazore, ali Vas molim da učinite sve što je u Vašoj moći u rješavanju ovog problema, između ostalog, i iz poštovanja prema godinama i tragičnoj sudbini Fate Orlović. Molim Vas da budete, kao što ste rekli, Božje oko koje drugačije cijeni čovjeka-cijeni ga po srcu“, poručio je Mijatović.

Osim svega navedenog, otkrio je još jedan od svojih motiva za ovu molbu.

„Važno je da ispunjavamo zakone, da praštamo i tražimo oproštaj. Bez toga mi ne samo da nismo hrišćani, nego se može reći da nismo ni ljudi. To što je hrišćansko, to je autentično i ljudsko. Potpuno svjestan da Vašim autoritetom možete izdejstvovati da se crkva izmjesti sa zemljišta Fate Orlović, molim Vas da shvatite da ovo nije samo rješavanje imovinskog problema jedne porodice, već jasan signal svima u Bosni i Hercegovini ali i regionu, da je kamen temeljac budućnosti normalizacija odnosa, ali i konačni dogovor srpskog i bošnjačkog narod na ovim prostorima. To što smo radili u prošlosti nam nameće obavezu da budemo iskreniji i bolji prema budućnosti i našim naraštajima“, kazao je Mijatović.

Na kraju ga je zamolio da upotrebi svoj autoritet te je istakao da mu ne piše kao potpredsednik jedne političke partije, već kao čovjek, kao Srbin i Bosanac, koji je odrastao na 100 metara od Saborne crkve i Patrijaršije, i kao dijete koje je pohađalo Osnovnu školu Kralj Petar I, koja dijeli dvorište sa Sabornom Crkvom, tik uz Kalemegdansku Tvrđavu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.