Zajedničko saopštenje SDP BiH, Naše stranke i Naroda i pravde

Vlasti u BiH moraju hitno pomoći građanima u borbi sa valom poskupljenja

Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske moraju izaći sa jasnim i konkretnim mjerama kako bi se zaustavio val poskupljenja, smirili građani Bosne i Hercegovine i osiguralo uredno snabdijevanje svim nužnim robama i proizvodima, navodi se u saopćenju Trojke.

Vijeće ministara BiH i entitetske vlade, koje imaju stvarnu nadležnost za rješavanje trenutne krize, ne čine gotovo ništa kako bi se zaustavio ili barem djelimično ublažio val poskupljenja, kažu oni.

“Ovakva kriza zaista traži hitno djelovanje i neophodno je da Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada RS-a, uz koordinaciju i sa nižim nivoima vlasti, izađu sa jasnim i konkretnim mjerama kako bi se pomoglo građanima. SDP BiH je već predložio Prijedlog zakona o ukidanju akciza na gorivo u Bosni i Hercegovini koji bi doveo do sniženja cijene goriva za 40 pfeninga po litru. To je jedna od kratkoročnih mjera koju bi trebalo hitno usvojiti sa ciljem zaustavljanja vala poskupljenja. Podsjećamo da su sve zemlje u regionu, ali i u Evropi, izašle sa osnovnim setom mjera sa ciljem ublažavanja rasta cijena. Nažalost, vlasti u Bosni i Hercegovini predvođene SNSD-om, HDZ-om, SDA i DF-om nisu učinile niti jedan konkretan korak da pomognu građanima”, navode.

Činjenica da se vlast hvali rastom poreskih prihoda od 21 posto (248 miliona KM) za prva dva mjeseca 2022. godine pokazuje nevjerovatan politički bezobrazluk u nerazumijevanju socijalne katastofe koju živimo. Prihodi države rastu zbog inflatornog udara i dramatičnog rasta cijena, a ne rastu zbog porasta industrijske aktivnosti, dodaju.

“Geopolitičke prilike su takve da se u suštini radi o vrlo teškom stanju koje može potrajati neodređeno dugo te da se moraju razraditi različiti planovi za vrijeme koje je pred nama. Osim kratkoročnih mjera, neophodno je izraditi plan dugoročnih mjera prvenstveno u oblasti poljoprivredne proizvodnje i energetske neovisnosti. Sada je pravo vrijeme da se reaguje sa ciljem pospješivanja sjetve, ali i sa ciljem izrade plana koji bi omogućio energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine. Izgradnja južne interkonekcije između BiH i Hrvatske, a što bi omogućilo diversifikaciju opskrbe plinom, u ovim okolnostima dobija na posebnoj važnosti. Također, Elektroprivreda BiH mora biti posmatrana kao strateški resurs koji omogućava energetsku nezavisnost BiH, a ne puki stranački plijen kako je to sada slučaj”, izjavili su.

Ukoliko je potrebno, zakonodavne institucije, koje u ovom slučaju mogu biti značajna podrška izvršnoj vlasti, trebaju kontinuirano zasjedati kako bi se omogućilo da sve potrebne zakonske izmjene budu usvojene na vrijeme, dodaju.

“Također, kako se pokazalo u vrijeme izbijana pandemije COVID-19, zakonodavne vlasti mogu biti važan kontrolni mehanizam rada izvršne vlasti. Vlasti moraju jasno komunicirati sa građanima koje mjere poduzimaju te biti na raspolaganju i građanima i medijima kako bi se prevenirala svaka panika. Nažalost, svjedočimo tome da, usljed nedostatka komunikacije i poduzimanja bilo kakvih mjera, građani osjećaju da su prepušteni sami sebi te da sami moraju poduzimati neke mjere. Jasna i pravovremena komunikacija mogla je spriječiti paniku koja se stvorila u vezi sa dezinformacijama o nestanku ili manju naftnih derivata i rapidnom povećanju cijena. Nažalost, vlast je potpuno inertna, pred krizom zatvara oči, ponaša se potpuno neodgovorno i sav teret prebacuje na leđa privrede i građana”, zaključili su.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.