Vlasti u BiH moraju hitno izraditi strategiju zaštite domaće ekonomije zbog krize u Turskoj

Ekonomski stručnjak i potpredsjednik SDP-a Draško Aćimović pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno izrade strategiju zaštite ekonomije Bosne i Hercegovine od krize koja bi mogla nastati nakon pada turske lire, javlja agencija Patria.

„Kriza bankarskog sektora u Turskoj dovodi do velikog udara na evropske banke, koje su dale kredite turskim bankama od preko 140 milijardi eura, što je dovelo do pada eura. To se odražava i na BiH jer imamo kurs vezan za euro. Sve to ima ogroman uticaj na ukupnu privredu BiH kao i na dugove BiH prema stranim kreditorima. Vrlo vjerovatno je pokrenuta spirala nove, velike ekonomske krize poput one od 1997. do 1998. godine koja je krenula iz Azije i završila defoltom Rusije“, rekao je Aćimović.

“Sve zemlje u Evropi su mobilizirale timove za vanredno praćenje situacije u Turskoj sljedeće nedjelje“, dodao je Aćimović, izražavajući strah za sudbinu bh. privrede, jer, kako je rekao, vlast u BiH još nisu ni spomenuli ovu temu koja, kako smatra ovaj ekonomski ekspert, može imati ogromne posljedice po zemlju ako se na vrijeme ne preduzmu mjere zaštite.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.