Nermin Nikšić

Vlasti nema dok HDZ i SNSD ne daju zeleno svjetlo

Vlasti u FBiH nema dok to ne kaže HDZ. Vlasti na državnom nivou nema dok to ne kažu HDZ i SNSD. Takvu odluku i HDZ-a i SNSD-a osigurala je SDA svojim glasovima, kazao je u Danu uživo na N1 Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Nekadašnji stranački kolega i lider DF-a Željko Komšić najavio pregovore o ulasku u vlast?

“Ja se nastojim suzdržavati od komentara. Nekako vam SDP dođe kao opšte-narodna imovina i oni koji nisu članovi SDP-a i glasači, osjećaju se pozvanim da kažu SDP-u šta treba raditi. To je legitimna odluka organa DF-a, mi smo donijeli drugačiju odluku. To je njihovo pravo. Nažalost, takvom odlukom su odlučili da ne participiraju u Bh. bloku”, kazao je Nikšić.

Nikšić je najavio nove pregovore u redovima Bh. bloka naredne sedmice.

“To je njihova odluka. Istini za volju, pokrenuli smo, mogu najaviti nastavak razgovora u ponedjeljak oko utvrđivanja Bh. bloka i formaliziranja. O tome treba da razgovaramo i stvorimo pretpostavke. Ja sam se nadao, to je bila moja želja i o tome smo razgovarali da formiramo vlast kao građanski blok i da nakon tih par mjeseci funkcionisanja vlasti u kantonima, onda postavimo kao Bh. blok stvari na pravo mjesto i kazemo: Vidite da funkcioniše gdje je Bh. blok, hoćemo li tako i u FBiH”, kazao je i dodao:

“Imamo potpuno identičan stav da nam ne treba izmjena Izbornog zakona. Taj zakon se donosi u Parlamentu, a ne u Vladi. Šta će se promijeniti ako mi kažemo da smo dio vlasti?”

Nikšić je kazao da je i SDP mogao donijeti odluku o ulasku u vlast.

“Mogao je i SDP donijeti odluku da hoće biti dio vlasti. Vlasti u FBiH nema dok to ne kaže HDZ. Vlasti na državnom nivou nema dok to ne kažu HDZ i SNSD. Takvu odluku i HDZ-a i SNSD-a osigurala je SDA svojim glasovima. Sad je pitanje zašto mi da ulazimo u to? Zašto da mi pojeftinjujemo kad je SDA omogućila HDZ-u i SNSD-u da se bez njih ne može ništa desiti. SDA može sa HDZ-om i SNSD-om napraviti Vijeće ministara sutra”, dodao je Nikšić i zakjlučio:

“Oni su donijeli odluku da bi išli u vlast, ali vlasti nema dok HDZ i SNSD ne daju zeleno svjetlo. Jasno je rekao predsjednik HDZ-a, dok ne dođe do izmjene Izbornog zakona. Mi smo jasno rekli da HDZ ne može računati na naše glasove o izbornom zakonu”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.