Elvir Karajbić

Vlast više ne smije opstruisati donošenje Zakona o liječenju neplodnosti

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je u aprilu 2017. godine usvojio vladin Nacrt Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Prošli su mjeseci od kada je završena javna rasprava, ali Vlada FBiH i nadležni ministar Vjekoslav Mandić nisu našli za shodno da utvrde prijedlog i upute ga u proceduru.

Elvir Karajbić, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, odugovlačenje Vlade i Ministarstva zdravstva smatra slikom i prilikom neodgovornosti ove vlasti spram njenih građana, te je danas uputio inicijativu da se prijedlog Zakona nađe na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma.

„S obzirom da je isteklo vrijeme za javnu raspravu, zahtijevamo da se na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na dnevnom redu nađe vladin Prijedlog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, kako bismo mogli uputiti amandmane na ovaj Zakon i što prije parovima omogućiti potomstvo. Ukoliko se Vlada ogluši o ovaj poziv, naš Klub zastupnika će tražiti da se nastavi procedura usvajanja prijedloga koji je još davno uputio SDP BiH“, istaknuo je Karajbić.

Napomene radi, SDP BiH je još 2013. godine u proceduru uputio Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, ali taj Zakon, zbog višestrukih opstrukcija, još nije usvojen. Veliki broj opsežnih javnih rasprava u kojima su svoj doprinos dali najveći stručnjaci iz oblasti reproduktivnog zdravlja u našoj zemlji omogućili su da taj prijedlog bude u skladu sa najboljim praksama u Europskoj uniji.

„Vladajuća koalicija na čelu sa kadrovima iz SDA i HDZ BiH ovaj je prijedlog odlučila potisnuti i u proceduru pustiti vlastiti prijedlog. Ljudi iz struke su vladin prijedlog ocijenili kao značajno lošiji i nazadniji u odnosu na prijedlog SDP BiH, ali mi smo spremni surađivati i amandmanima popraviti i ovaj vladin Zakon. Posebno naglašavamo da smo rješenja koja nudimo uskladili i sa stavovima vjerskih zajednica, te je stoga bespredmetno skrivati se iza takvih izgovora.

Nedopustivo je da vlast i dalje odugovlači jer biološki sat potencijalnih roditelja otkucava i svakim danom koji prođe umanjuju se šanse ovim ljudima da ostvare svoje pravo na potomstvo“, naglašava Karajbić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.