Mirsad Đapo

Vlast u RS-u narušava pravnu sigurnost bivšim logorašima

Dosad doneseno oko 4.000 izvršnih presuda za bivše logoraše, Bošnjake i Hrvate, ali da im se zakonom sve to obezvređuje, kao i čitav jedan stub vlasti – pravosudne u RS-u.

Slika

Vijeće naroda Republike Srpske (RS) nije danas postiglo saglasnost o dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a, na koji je Klub Bošnjaka stavio veto, jer smatraju da je to još jedan od zakona kojim aktulena vlast u RS-u krši prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda i posebno bivših logoraša.

O ovom zakonskom aktu izjasnit će se Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, a ukoliko dogovor ne bude postignut konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

Klub Bošnjaka smatra da bi se u spornom zakonu trebao da briše član koji predviđa da se materijalna i nematerijalna šteta, dosuđena građanima i pravnim osobama po sudskim i drugim odlukama, izvršava u budžetskoj godini u onolikoj mjeri koliko u entitetskom budžetu za tu namjenu ima utvrđenih sredstava.

Međutim, taj prijedlog bošnjačkog kluba na današnjoj sjednici Vijeća naroda nisu podržali delegati iz ostala tri kluba.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Mirsad Đapo kategoričan je da se dopunama Zakona o izvršenom postupku opstruira isplata naknada po presudama za bivše logoraše na prostoru RS-a.

Đapo napominje da je dosad doneseno oko 4.000 izvršnih presuda za bivše logoraše, Bošnjake i Hrvate, ali da im se ovim zakonom sve to obezvređuje, kao i čitav jedan stub vlasti – pravosudne u RS-u.

Napominje da je predstavnik resornog ministarstva u Vladi RS-a na današnjoj sjednici iskazao bojazan da bi se mogla ugoziti fiskalna stabilnost RS-a, ukoliko bi se izvršile isplate po pravosnažnim presudama bivših logaraša.

-Oni su se time vrlo jasno odredili, da su zakon predložili zbog logoraša. Time se narušava pravna sigurnost u RS-u  – ukazao je Đapo i najavio da će iskoristiti sva pravna sredstva da ospore ovaj zakon.

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a izjasnit će o ovom vetu tek u septembru, nakon augustovske pauze.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.