Irfan Čengić

Vlasti u Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj ne poštuju Ustavni sud

Šef kluba vijećnika SDP BiH u Općinskom Vijeću Stari Grad Sarajevo i generalni sekretar SDP BiH istakao je da se što prije moraju provesti presude Ustavnog suda koje se odnose na uređenje lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo.

“Zajedničko za Vladu Republike Srpske i Vladu Kantona Sarajevo jeste nepoštivanje presuda Ustavnog suda. Naime Kanton Sarajevo godinama nije proveo presude Ustavnog suda kada je u pitanju povreda prava na lokalnu samoupravu Grada Sarajeva i Općina. Utvrđeno je da je Kanton povrijedio pravo Grada i općina na lokalnu samoupravu u pogledu imovine i pravo u pogledu nadležnosti iz oblasti lokalne samouprave. Zbog nemara Kantona za lokalnu samoupravu djeca nam umiru na igralištima, osnovne škole nisu opremljene, nedostaje vrtića, javni prevoz je u haosu, parkinge iskorištavaju razni privatnici itd.”

Istaknuto je da jedan od najvećih problema neuređenosti lokalne samouprave Kantona Sarajevo taj što već 10 godina nije donesen Zakon o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo.

“Kanton Sarajevo 10 godina nije donio Zakon o lokalnoj samoupravi koji je bio obavezan donijeti 2006.godine na osnovu federalnog zakona, ali su se zato rapidno brzo uskladili zakon o platama sa federalnim koji su povećali primanja administraciji.

Treba reći i to da su sve vlade Kantona Sarajevo imale sličan tretman prema lokalnim zajednicama, međutim primjetno je da je SDA jedina stranka koja je svih 10 godina u vlasti i da se od nje očekuje da preuzme odgovornost i konačno vrati nadležnosti lokalnim zajednicama, kako bismo imali Sarajevo za sve nas”, poručio je Čengić.