Irfan Čengić

Vlasti u Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj ne poštuju Ustavni sud

Šef kluba vijećnika SDP BiH u Općinskom Vijeću Stari Grad Sarajevo i generalni sekretar SDP BiH istakao je da se što prije moraju provesti presude Ustavnog suda koje se odnose na uređenje lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo.

“Zajedničko za Vladu Republike Srpske i Vladu Kantona Sarajevo jeste nepoštivanje presuda Ustavnog suda. Naime Kanton Sarajevo godinama nije proveo presude Ustavnog suda kada je u pitanju povreda prava na lokalnu samoupravu Grada Sarajeva i Općina. Utvrđeno je da je Kanton povrijedio pravo Grada i općina na lokalnu samoupravu u pogledu imovine i pravo u pogledu nadležnosti iz oblasti lokalne samouprave. Zbog nemara Kantona za lokalnu samoupravu djeca nam umiru na igralištima, osnovne škole nisu opremljene, nedostaje vrtića, javni prevoz je u haosu, parkinge iskorištavaju razni privatnici itd.”

Istaknuto je da jedan od najvećih problema neuređenosti lokalne samouprave Kantona Sarajevo taj što već 10 godina nije donesen Zakon o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo.

“Kanton Sarajevo 10 godina nije donio Zakon o lokalnoj samoupravi koji je bio obavezan donijeti 2006.godine na osnovu federalnog zakona, ali su se zato rapidno brzo uskladili zakon o platama sa federalnim koji su povećali primanja administraciji.

Treba reći i to da su sve vlade Kantona Sarajevo imale sličan tretman prema lokalnim zajednicama, međutim primjetno je da je SDA jedina stranka koja je svih 10 godina u vlasti i da se od nje očekuje da preuzme odgovornost i konačno vrati nadležnosti lokalnim zajednicama, kako bismo imali Sarajevo za sve nas”, poručio je Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.