Vlast u FBiH penzionere vodi u totalnu bijedu

Za kolaps penzionog fonda u Federaciji BiH odgovorna je isključivo nesposobna vlast predvođena SDA i HDZ-om i njihovim nedoraslim kadrovima. Podsjećamo čelnike Vlade FBiH da su potpisali sporazum sa udruženjima penzionera kojim su se obavezali da će penzije isplaćivati na vrijeme.

Danas je očigledno kako je to bila prevara i neodgovorno poigravanje sa egzistencijom stotina hiljada penzionera. Pozivanje penzionera da se strpe još dva mjeseca, kako bi penzije počeli dobivati na vrijeme, bezobrazluk je bez presedana. Svi oni koji se sa tolikom dozom bezosjećajnosti odnose prema penzionerima nisu dostojni obavljanja bilo kakvih javnih funkcija. Zato bi, ako imaju trunku morala i obraza, odmah trebali podnijeti ostavke.

Posebno upozoravamo Predsjednika FBiH Marinka Čavaru da on nema nikakvo pravo dijeliti lekcije bilo kome, s obzirom da je za godinu dana ove izvršne vlasti, čiji je on po Ustavu FBiH nominalni šef, Penzioni fond doveden pred slom.

Koliko god to Čavaru nerviralo, činjenica je da je Vlada FBiH koju je vodio SDP dva puta povećala penzije, isplaćivala ih na vrijeme i vratila 60 miliona KM duga prema penzionerima naslijeđenog upravo od Vlade SDA – HDZ. Na to smo ponosni.

Politika SDP-a je tada bila i uvijek će ostati što veće unapređenje položaja penzionera, a trenutna protivradnička, nenarodna i bezidejna vlast, umjesto da razmišlja kako da povisi penzije, vara penzionere i vodi ih u totalnu bijedu.

Otvoreno pozivamo Čavaru, ali i premijera Novalića, te čelnike SDA i HDZ Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da kažu zašto u proteklih godinu dana nije započeta gradnja ni metra novog autoputa? U ovom trenutku postoji najmanje 500 miliona KM spremnih za investiranje, ali su SDA i HDZ sve blokirali zbog borbe za podjelu direktorskih pozicija.

Istovremeno dok JP “Autoceste FBiH” ne rade ništa na izgradnji autoputa u ovu firmu je za proteklih pet mjeseci zaposleno više od 30 novih radnika i to bez bilo kakvih konkursnih procedura. Ko su i šta rade ti ljudi, kada autoput očigledno ne grade? Kada bi umjesto zapošljavanja podobnih, svoju energiju usmjerili ka pokretanju javnih radova i investicijama, sigurno bi i fond PIO imao puno veće prihode.

Ponovo pozivamo SDA i HDZ da omoguće izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se osiguralo održavanje vanrednih izbora. Niko nema pravo držati građane ove zemlje taocima nesposobne klijentelističke vlasti koja ih svakim danom sve više ponižava i osiromašuje.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.