Aner Žuljević

Vlast se pretvorila u kreditnog narkomana

Od novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i 1,5 milijardi KM, očito, u ovoj godini neće biti ništa jer entiteti već iz proračuna za 2021. godinu brišu taj potencijalni prihod koji je ostao “na dugom štapu”, što se da zaključiti iz Prijedloga zakona o izmjenama Zakona u izvršenju proračuna FBiH za 2021. Godinu, koji će se pred parlamentarcima naći na prvoj narednoj sjednici.

Vlast ubrzano mijenja zakone samo kad politici treba novac, a zakoni po pitanju životnih problema građana mogu čekati godinama, smatra ekonomist i izaslanik SDP-a BiH u Domu naroda FBiH, Aner Žuljević.

“Izmjena Zakona o izvršenju proračuna po žurnom postupku, koju će vlast nazvati tehničkom, a koja suštinski dokazuje da je aranžman s MMF-om do kraja godine propao i da od reformi nema nista. Odlučili su izbrisati imperativnu odredbu po kojoj je novac za županije i općine bio vezan za doznaku novca iz aranžmana s MMF-om, tj. stvaraju zakonodavni okvir da sredstva isplate iz domaćeg zaduživanja“, kaže za Klix.ba

Žuljević koji se nada da podjela sredstava neće biti po kriterijima kakve smo gledali ranije u kojem je najmanje struke, a najviše politike.

“Dodatna izmjene Zakona pokazuje da se tehnička Vlada FBiH pretvorila u Zavod za platni promet, koji se isključivo bavi prometom kreditom osiguranog novca kroz različite forme tendere, grantove, javne pozive i sl. Zaključno još jedna izgubljena godina za građane uz kapitulaciju vlasti pred reformama. Neozbiljni, neodgovorni i neefikasni političari će i dalje nastavljati nekažnjeno primati plaću od 4.000 KM za jedno veliko ništa, dok će se 500.000 ljudi, zbog izostanka reformi u ovoj zemlji, i dalje patiti kako preživjeti s manje od 600 KM, dok vrijednost potrošačke korpe premašuje 2.000 KM“, dodaje ovaj izaslanik SDP-a BiH uz zaključak da je, očito, odlučila forsirati domaća zaduživanja jer joj se ne postavlja nikakve preduvjete u smislu reformi.

“Zadužuju nam djecu, bacaju novac u Neretvu kroz političke kriterije, a pri tome će sva ta zaduživanja vraćati najsiromašniji sloj nasih građana. Radi se, nažalost, o vlasti koju predvodi ozbiljno optuženi premijer koji je politički kockar sudbinama naše djece, a koji pri tome glumi milijardera tako što je Vladu FBiH pretvorio u kreditnog narkomana“, zaključuje Žuljević.

dnevni.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.