Vlast postoji zbog privrednika, a ne privrednici zbog vlasti

Inicijativa za izmjenu Zakona o PDV-u, a koju je državni poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović predstavio u saradnji sa institutom Kult, na način da se uvede sistem plaćanja PDV-a po naplaćenom, umjesto po izdatom računu, odbio je UO Uprave za indirektno oporezivanje uz šturo i kontradiktorno obrazloženje da je predloženi sistem neprihvatljiv. U pokušaju da objasne da je prijedlog izmjene zakona o PDV-u koji podržava preko 30.000 privrednika komplikovan za provesti, nisu objasnili kako to nije komplikovano i kako takav sistem naplate PDV-a funkcioniše u većini država članica EU i u zemljama regije.

Nakon negativnog stava prema prijedlogu za plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, Magazinović je, ponovo u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, prema Upravi za indirektno oporezivanje uputio zahtjev za očitovanje o inicijativi kojom se traži pomjeranje datuma plaćanja PDV-a sa 10-tog na zadnji radni dan u mjesecu. To je također zahtjev privrednika koji smatraju da je to najjednostavniji način da se bar malo izađe u susret poslodavcima. Oni smatraju da bi produženje roka značilo dobar gest i dobru odluku aktuelnih vlasti, ali i prvi korak ka uvođenju pravednijeg sistema naplate PDV-a od današnjeg koji praktično znači da privrednici beskamatno kreditiraju državu, a u zamjenu za to dobijaju vrlo malo ili gotovo ništa. Iako je odo pokretanja ove inicijative prošlo dva mjeseca, stav UIO-a još uvijek nije poznat.

„Iako je većina onih koji donose odluke svoj radni vijek provela na budžetu i ne razumije problem i potrebe privrednika, ipak vjerujem da u strukturama vlasti ima onih koji shvataju da vlast postoji ne da bi oni koji u njoj učestvuju primali platu, nego da bi artikulirali potrebe onih koji su ih birali. Bilo bi sjajno kada bi se zamjenile uloge pa da ključni kočničari u provedbi evropskih standarda i zahtjeva bh. privrednika pokušaju samo mjesec dana raditi u realnom sektoru. Tada bi shvatili kako mjesec brzo prođe, kako je teško prikupiti novac za plate, doprinose i porez, te posebno kako je pored svega toga imati osjećaj da država ne shvata ili ne želi da shvati vaše probleme i pomogne u njihovom rješavanju“, rekao je Magazinović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.