Naš odgovor u Bosansko-podrinjskom kantonu

Vlast, nakon gaženja radničkih prava, želi uskratiti prava i penzionerima

U Bosansko-podrinjskom kantonu, tačnije u Ustikolini i Goraždu, nastavljena je promocija aktivnosti Naš odgovor, na kojem se uže rukovodstvo Socijaldemokratske partije BiH družilo sa građanima, simpatizerima i članovima, te odgovaralo na pitanja vezana za aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji.

Na skupovima je u fokusu bila nedavna najava Ministarstva rada i socijalne politike FBiH o smanjenju penzija u Federaciji BiH, a zvaničnici SDP-a su takve najave ocijenili potpuno neprihvatljivim, jer bi to bio nepodnošljiv udar na standard stotina hiljada penzionera koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem, i vjerovatno okidač potpunog socijalnog sloma u FBiH. Stoga je pozvana Vlada FBiH da svoje obaveze prema penzionerima ispunjava redovno i prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju.

_D3_8486

Bilo je riječi i o najavljenim izmjenama Zakona o radu u FBiH koje, u svojoj suštini, imaju za namjeru da entitetske vlade samostalno donose odluke umjesto sindikata i poslodavaca, gazeći po interesima radništva, smanjujući njihova primanja, reducirajući pravo na štrajk, oduzimajući nadležnosti inspekcijama, stvarajući pravnu nesigurnost, relativizirajući reprezentativnost sindikata. Radnici i radnice su, u potpunosti degradirani novim Zakonima o radu u oba entiteta, što predstavlja sistemski agresivni napad na njihov položaj i podriva postojanje sindikata kao organizovanog predstavnika radničkih interesa na radnom mjestu.

Još jedanput je ponovljeno da svaki vid pritiska najviših zvaničnika BiH, naročito članova Predsjedništva BiH i pojedinih članova Vijeća ministara BiH, kao i drugih institucija i političkih predstavnika u BiH na Sud i Tužilaštvo BiH u slučaju pritvaranja Fahrudina Radončića mora odmah prestati. SDP BiH i dalje daje punu podršku radu Tužilaštva i Suda BiH i očekujemo da će nosioci pravosudnih funkcija raditi samo i isključivo u interesu pravde, te na temelju Ustava i zakona BiH, kao i da će aktivnosti u vezi sa ovim, ali i ostalim sličnim slučajevima, biti provedene profesionalno i efikasno.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.