Elvir Karajbić

Vlast će biti formirana nakon izbora, to ne zavisi od Bože Ljubića

CIK BiH i postojeći Izborni zakon BiH daju mogućnost implementacije izborne volje građana, rekao je za Vijesti.ba šef Kluba SDP-ovih zastupnika u Parlamentu FBiH Elvir Karajbić, komentarišući izjavu predsjednika Glavnog odbora HNS-a Bože Ljubića da bez izmjena izbornog zakonodavstva izbori u BiH mogu biti održani, ali da neće biti formirana nova vlast na nivou BiH, FBiH i kantona.

“Očito je da određene politikče opcije, ukoliko one nisu dio vlasti, pokušavaju da prave scenario kako da blokiraju izbornu volju građana. To ne zavisi od Bože Ljubića, to zavisi od izborne volje građana”, poručio je Karajbić.

On je istakao da će tek nakon izbora i popunjavanja parlamenata biti poznato koja politička opcija ima dovoljno kapaciteta i koja koalicija će moći da uspostavi vlast.
“U Izbornom zakonu jasno su dati rokovi za izbor delegata iz kantonalnih skupština u federalni Dom naroda. Stoga, ne vidim mogućnost bilo kakve blokade o kojoj određene političke stranke govore”, zaključio je šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu FBiH.

Podsjećamo, Ljubić je nakon današnje sjednice Glavnog odbora HNS-a kazao da ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH, izbori se mogu održati, ali će se vlast moći formirati samo u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu.

“Neće se moći izabrati Dom naroda Parlamenta FBiH, pa tako ni predsjednik FBiH, ni Vlada FBiH, a ni Dom naroda parlamenta BiH, pa tako ni Vijeće ministara neće imati smisla”, rekao je Ljubić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.