Samir Avdić

Vlasnici objekata, koji su gradili na zaštićenom području spomenika, sad trebaju dati sredstva za izgradnju arheološkog parka Ilidža

Prije godinu dana 20. aprila 2017. godine Žurnal je objavio tekst o namjerama načelnika Općine Ilidža Senaida Memić da za 40 miliona maraka proda Arheloško područje- prahistorijsko naselje Butmir, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Da bi kuvajtskim investitorima omogućili gradnju Općina Ilidža uputila je Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zahtjev za brisanjem većeg dijela nacionalnog spomenika sa liste zaštićenih spomenika.

Godinu dana kasnije…

U prostorijama Općine Ilidža, 13. aprila 2018. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH organizuje “prezentaciju” o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju arheološkog područja prahistorijskog naselja u Butmiru nacionalnim spomenikom BiH.

Na prezentaciji, koja je u stvari javna rasprava o izmjenama i dopunama Odluke, Komisija udovoljava zahtjevu Općine Ilidža. U prijedlogu izmjena i dopuna Odluke navedeno je da se zona zaštite nacionalnog spomenika, koji trenutno obuhvata oko 65.000 metara kvadratnih smanjuje na 8.000 metara kvadratnih!

Zanimljiva je činjenica da su Multifunkcionalnu salu Općine Ilidža, u kojoj je održana “prezentacija”, popunili uglavnom zaposlenici Općine Ilidža, par vijećnika i naravno načelnik Senaid Memić. Da je namjera Općine bila da se javnost ne uključuje u javnu raspravu dokazuje i činjenica da u pozivu Općine nije navedeno da je u pitanju javna rasprava. Ni na zvaničnoj stranici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika nije objavljena informacija o održavanju javne rasprave.

U prijedlogu Izmjene i dopune Odluke o proglašenju arheološkog područja prahistorijsko naselje Butmir najznačajnije izmjene koje su predložene, osim smanjenja područja zaštite, su:
– Uklanjanje svih postojećih objekata sa prostora nacionalnog spomenika, posebno objekat firme Ansdrive d.o.o, koji se nalazi na centralnom dijelu lokaliteta,

– U periodu od godinu dana izraditi detaljan Plan Neolitskog parka Butmir Ilidža, koji treba sadržavati i objekat muzejskog sadržaja u kpojem će biti pšohranjeni i prezentirani arheološki nalazi sa ovog lokaliteta,

– Upravljanje Neolitskim parkom Butmir Ilidža i objektom muzejskog sadržaja će vršiti Općina Ilidža, a finansiranje arheoloških iskopavanja i izgradnja parka stavlja se u obavezu firmi Hotel Hills d.o.o Ilidža,

– Dozvoljena je gradnja objekata koji su sastavni dio regulacionog plana Nova Ilidža 1,2,3…

Hotel Hills izostavljen je iz prijedloga koji se odnosi na rušenje objekata koji su izgrađeni na nacionalnom spomeniku. Postavlja se pitanje kako se uopšte jedan takav objekat mogao napraviti na zaštićenom području, na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine!

Neophodno je napomenuti praksu općinskog načelnika Senaida Memića da dozvoljava nelegalnu gradnju na području Općine Ilidža. Tek nakon što se objekti izgrade načelnik potencira traženje dozvola za gradnju. Ova praksa je nastavljena i danas. Dok se u zgradi Općine održavala prezentacija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika samo par metara dalje, na još uvijek zaštićenom području prahistorijskom naselju Butmir, izvode se građevinski radovi.

Vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža, Samir Avdić jedan je od najzaslužnijih zašto je ova priča godinu dana ranije izašla u javnost. Danas u razgovoru za Žurnal tvrdi da su ovakvim prijedlogom urađeni ustupci ljudima koji su do sada napravili objekte u zoni koja je zaštićena.

„Mislim da bi bilo pošteno prema zajednici da oni čiji će objekti ostati, koji se neće uklanjati, na određen način kompenziraju i izdvoje određena finansijska sredstva potrebna da se uradi arheološki park. To su vlasnici hotela Hills, Opština Ilidža, Grand Centar uglavnom svi ti vlasnici objekata koji nisu smjeli biti napravljeni na zaštićenom području“, kaže Avdić.

Primjedbe na predložene izmjene i dopune odluke svi zainteresovani mogu poslati Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika do kraja aprila. Tačan rok do kada se mogu dostaviti primjedbe i sugestije na navedeni prijedlog u Komisiji ne znaju, pa su rekli da je okvirni period do maja mjeseca. Iz Komisije nisu znali odgovoriti ni na pitanja kada bi navedeni prijedlog mogao biti usvojen.

žurnal.info

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.