Segmedina Srna-Bajramović

Vladu Kantona Sarajevo nije briga za obrazovanje učenika sa poteškoćama u razvoju

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, smatra da u ovom kantonu nije dovoljno razvijena inkluzija osoba sa poteškoćama u razvoju u redovne nastavne procese.

„Iako se od vlade, koja u Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju poteškoće u razvoju naziva „devijacijom“, a osobama i sa najbezazlenijim duševnim poteškoćama, poput tikova, brani zaposlenje u školama, bolje ne može niti očekivati, briga za našim najmlađim koji ispoljavaju određene razvojne poteškoće mora biti prioritet društva.

Iako se većina u svom Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju koji inače promiče diskriminaciju i segregaciju lica sa razvojnim poteškoćama, obavezala na formiranje centara za učenike sa poteškoćama, takvih centara, svjedoci smo, nema, niti ima programa inkluzije ove populacije u redovne nastavne procese.

S obzirom da se kroz Zakon ova vlast svakako obavezala da će predano kršiti UN-ove Konvencije o pravima djeteta i pravima osoba sa invaliditetom, najmanje što može učiniti jeste barem ispuniti minimum svojih opredjeljenja i formirati odgovarajući centar koji bi ponudio kakav-takav prilagođen odgojno-obrazovni proces za mališane sa određenim poteškoćama.

Kako se ministar još nije udostojio ispuniti zakonsku obavezu koju je sam sebi zadao u članu 68. Zakona i donijeti Pravilnik o inkluzivnom obrazovanju, onda barem može uvažiti mjere iz Elaborata – Naučni centar za podršku inkluziji koji su umjesto njega, radeći njegov posao, izradili roditelji djece sa poteškoćama u saradnji sa stručnjacima i postupiti po njima i formirati odgovarajući centar, na što se, opet ponavljam, sam obvezao.

Pozivam vladu i ministra da siđu s oblaka na kojem sjede, bilo da je od magle ili od guščijeg perja, i da se konačno pozabave svojim poslom i riješe ovaj gorući problem, ako ne po vlastitom znanju, onda barem po modelu koji im se priredi, serviran od onih koji sebi ne mogu dozvoliti luksuz čekanja na vlast da radi svoj posao“, kaže Srna-Bajramović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.